Fižolova kremna juha z ribano kašo
Print Friendly, PDF & Email

Fižolova kremna juha je žametnega, prijetnega okusa. Ko jo enkrat skuhamo, si jo želimo še velikokrat imeti za obrok. Popestrimo jo lahko s parmezanom, drobnjakom ali peteršiljem, odvisno od vašega okusa. Lahko jo jemo kakor toplo predjed ali pa samostojno lahko večerjo. Juha nas vedno pogreje in prijetno deluje na našo prebavo. Fižol pospravi iz črevesja stare obloge in nam čisti črevesje. Zaradi tega čiščenja pride do vetrov, če fižol uživamo vsaj enkrat tedensko nimamo težav z vetrovi, ker je čiščenje bolj pogosto. Fižol ima tudi veliko drugih koristnih snovi, ki jih lahko preberete tukaj : fižol

Fižolova kremna juha z ribano kašo – pripomočki:

  • lonec s pokrovko (za kuhanje fižola)
  • kozica s pokrovko (za juho)
  • cedilo
  • kuhalnica
  • žlica
  • palični sekljalnik
  • tehtnica

Fižolova kremna juha z ribano kašo- sestavine:

Za 4 osebe

  • 250 g kuhanega fižola (pločevinka fižola 240 g)
  • 1 l vode ali tekočine od kuhanja fižola
  • 1 lovorjev list
  • 1 žlica jušne  zelenjave
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 4 žlice ribane kaše
  • sol po okusu
  • 1 kavna žlica drobnjaka ali peteršilja
  • riban parmezan po želji

Fižolova kremna juha z ribano kašo – priprava:

Fižol pregledamo in odstranimo vse smeti in poškodovane fižole, potem ga dobro operemo in namočimo v hladni vodi. Naslednji dan, ali po 3 – 5 urah, ko je fižol namočen, ga speremo ponovno zalijemo in solimo. Fižol pristavimo na srednjo temperaturo, da se enakomerno kuha pokrit s pokrovko, ko je mehak je kuhan.

Odtehtajte kuhan fižol v kozico, dolijete tekočino od fižola, ki ste ga kuhali, če pa jo nimate, dolijte vodo. Nato dodajte  paradižnikovo mezgo in jušno zelenjavo.

Vse skupaj dobro sesekljamo s paličnem mešalnikom, dodamo lovorjev list, pristavimo na štedilnik, ko zavre zakuhamo ribano kašo.

In ko je ribana kaša kuhana je tudi juha kuhana. Poskusimo ali je juha dovolj slana in juha je za serviranje. Po želji lahko tudi popoprate, potresete s parmezanom, drobnjakom ali peteršiljem.

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor