Bučna juha s kapucinkami
Print Friendly, PDF & Email

Bučna juha s kapucinkami ima rahlo pikanten okus, saj so listi, cvetovi in semena kapucinke poznani po rahlo pikantnem okusu, ki pa ga buče tudi ublažijo in tako lahko pripravimo slastno juho, ki je bodo veseli tudi otroci, ki niso ljubitelji pikantne hrane. Kapucinke nas po okusu in vonju spominjajo na vodno krešo, redkvico ali rukolo in izvirajo iz Južne Amerike, zaradi čudovitih cvetov, pa so jih začeli saditi tudi drugod po svetu. Uporabni so vsi nadzemeljski deli rastline, od zelenih listov, čudovitih cvetov, popkov in semen.

Pripomočki za pripravo bučne juhe s kapucinkami:

  • deska za rezanje
  • nož
  • lonec
  • palični mešalnik
  • skodelica in servirni krožnik
  • štedilnik

Sestavine za pripravo bučne juhe s kapucinkami

Za dve osebi:

  • 500 g narezanih buč (cuketa)
  • 500 ml vode
  • 10 listov kapucink s peclji
  • 2 stroka česna
  • dva cvetova kapucinke za dekoracijo
  • sol po okusu
  • poper po želji

In še:

  • 2 žlici sladke smetane (po želji)

Priprava bučne juhe s kapucinkami

Pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo bučne juhe s kapucinkami. Priprava juhe je zelo enostavna in za povrh potrebujemo samo lonec, v katerega bomo naložili vse sestavine, zato si že na začetku pripravimo vse, kar bomo potrebovali, da nam bo uspelo pripraviti res dobro in okusno bučno juho s kapucinkami.

Na kuhinjski deski narežemo bučko, ki smo pred tem umili. Narežemo jo na približno 1-2 cm velike kocke. Če je bučka mlada, je ni potrebno olupiti, niti ni potrebno odstraniti semenskega dela, če so semena še mehka. Narezano bučo damo v lonec, v katerega smo predhodno natočili vodo in dodamo še olupljena stroka česna. Narezane buče kuhamo na zmernem ognju pet do deset minut, oziroma toliko časa, da je buča kuhana. Med kuhanjem buče si pripravimo liste in peclje kapucinke.

Liste kapucinke skupaj s peclji na drobno narežemo in jih dodamo v lonec h kuhani buči.

Vse skupaj kuhamo na zmernem ognju še približno 2 minuti, nato vse skupaj s pomočjo paličnega mešalnika spremenimo v redko kremno juho, ki jo na koncu še posolimo po okusu in po želji še popopramo.

Postrežemo jo v skodelici, za izboljšanje okusa pa dodamo še žlico sladke smetane, za dekoracijo pa uporabimo čudovit svet kapucinke, ki ga dodamo na servirni krožnik ali pa v juho.

Zapostavljena vrtna rastlina, iz katere lahko pripravimo prav posebno, čudovito juho. Lučka Glaser

Ljubitelji juh pa lahko uživajo tudi v juhah, po drugih zanimivih receptih.

 

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor