Juha iz bučnih semen
Print Friendly, PDF & Email

Juha iz bučnih semen je okusna poletna juha iz sredice jedilnih bučk, ko so semena še mehka, takšna, da jih lahko surove pregriznemo in so tako primerna za kuhanje. Ko prerežemo bučko, za pripravo različnega obroka, ponavadi sredico s semeni zavržemo, toda iz te sredice se da skuhati čudovito juho. Semena buč so prava zakladnica zdravja, saj vsebujejo vitamin B, E in minerale: železo, magnezij, fosfor in cink. Zakaj bi zavrgli najboljše? Mnogi bodo mnenje o bučkah spremenili, ko bodo poizkusili to okusno in nasitno juho, ki ima okus po bučnih semenih.

Pripomočki za pripravo bučne juhe:

  • kuhinjska deska
  • nož
  • skleda
  • lonec
  • žlica
  •  palični mešalnik
  • tehtnica
  • štedilnik
  • zajemalka

Sestavine za pripravo bučne juhe

Za dve osebi:

  • 200 g sredice jedilne bučk s pečkami
  • 600 ml vode
  • sol po okusu
  • 2 stroka česna
  • 4 jušne žlice zlatih kroglic
  • 2 kavni žlici drobnjaka
  • poper po želji

Postopek za pripravo bučne juhe:

Sredico mlade bučke izrežemo, sredico damo posebej v skledo, bučno sredico damo v lonec in zalijemo z vodo. Pristavimo na štedilnik in lonec pokrijemo, da prej zavre in ne hlapijo sestavine.

Po 5 minutah vretja, dodamo česen in sol. Lonec pokrijemo in kuhamo  na zmerni temperaturi, da počasi vre še 5 minut.

Pripravimo palični mešalnik in vsebino v loncu dobro sesekljamo, da postane juha kremna. Preizkusimo, ali je juha dovolj slana in po potrebi dosolimo.

Juho serviramo z jušnimi zlatimi kroglicami in potresemo z drobno narezanim drobnjakom.

Juha je dobrodošla v vsakem letnem času, Lučka Glaser.

Tukaj si lahko pogledate kaj vse še vsebujejo bučke: Priprava mladih bučk za ozimnico.

Omaka s tuno za testenine
Omaka s tuno za testenine

Meso bučk, brez sredinskega dela in pečk lahko uporabite pri naslednjih jedeh:

  1. Pikantni bučni namaz
  2. Bučke vložene v slanici
  3. Juha z lisičkami in vrtno zelenjavo
  4. Omaka s tuno za testenine
  5. Vrtna zelenjava s popečenim mesom
  6. Gosta zelenjavna enolončnica s svinskim mesom
  7. Zloženka iz bučk in stročjega fižola
  8. Ričet z juho od kuhane šunke
  9. Musaka z mletim mesom in bučkami

Vabim vas na ogled preostalih mojih juh:

  1. Kremna bučna juha s kamutom
  2. Čebulna juha po francosko
  3. Fižolova kremna juha z ribano kašo
  4. Čebulna juha z bučkami
  5. Slastna kremna bučna juha s krompirjem
  6. Hitra porova kremna juha
  7. Najboljša grahova juha z rižem
  8. Zdravilna prežganka
  9. Slastna juha iz kopriv
Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor