Juha iz brokolija in bučk
Print Friendly, PDF & Email

Juha iz brokolija in bučk je kremna, okusna, zdrava in vsebuje zelo malo kalorij. Pri brokoliju, ki ga lahko uživamo tudi surovega, so uporabni tako listi kot cvetovi. V brokoliju najdemo veliko vitamina C, pa vitamine B1, B2, B3 in B6.

Če bi brokoli želeli shraniti za daljši čas, predlagam uporabo shranjevanja z zamrzovanjem, ki se obnese najboljše.

Pripomočki za pripravo juhe iz brokolija in bučk:

  • lonec s pokrovko
  • deska za rezanje
  • nož
  • posodica za merjenje tekočine
  • tehtnica
  • žlica
  • krožnik
  • štedilnik
  • palični mešalnik
  • kuhalnica

Sestavine za pripravo juhe iz brokolija in bučk

Za štiri osebe:

  • 300 g brokolija (svežega ali zamrznjenega)
  • 200 g bučk cuket (svežih ali zamrznjenih)
  • 1000 ml vode
  • 50 g čebule
  • 1 strok česna
  • 2 žlice repičnega olja ali olje po želji
  • sol po okusu
  • muškatni orešček po okusu
  • poper po okusu

Priprava juhe iz brokolija in bučk

Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo te okusne kremne brokolijeve juhe, ki jo obogatimo in zgostimo z dodatkom bučk. Brokoli narežemo na drobno, kakor tudi bučke, ki jih narežemo na manjše rezine, če ima bučka trdo lupino, jo tudi olupimo, kakor tudi čebulo in česen, ki ju prav tako na drobno narežemo.

Na drobno narezano čebulo prepražimo na olju toliko, da postekleni in takoj dodamo tudi na drobno narezan česen, s kuhalnico premešamo in, ko se po kuhinji razširi vonj po česnu, dodamo še narezane bučke.

Bučke pražimo toliko časa, da se delno zmehčajo, pri tem moramo biti pozorni na olupek, če bučke nismo olupili.

Ko je bučka delno zmehčana, dodamo na drobno narezani brokoli, ki pa ga shranimo žlico ali dve za dekoracijo. Lonec pokrijemo s pokrovko in dušimo približno pet minut. Med dušenjem vse skupaj večkrat premešamo.

Ko so vse sestavine popražene, dodamo vodo, sol, muškatni orešček in kuhamo na zmernem ognju še deset minut, vse skupaj s paličnim mešalnikom sesekljamo, da dobimo gosto kremno juho.

Tako pripravljeno juho  potresemo še s surovim brokolijem in po želji še popopramo.

Če je juha zelena pomeni, da bomo zaužili okusno zdravo juho, polno vitaminov in mineralov. Lučka Glaser

Prav tako čudovte juhe pa si lahko skuhate tudi iz drugih vrtnin, ki jih najdete na svojem vrtu:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor