Kremna juha iz stročjega fižola
PrintFriendly and PDF

Kremna juha iz stročjega fižola je topla predjed, lahko pa tudi samostojen obrok. Juha ima zelo nežen okus po stročjemu fižolu in maslu, ker v njej ni koščkov zelenjave, jo bodo z veseljem jedli tudi najmlajši družinski člani in ravno tako tisti, ki ne obožujejo zelenjave.

Fižol ima zelo veliko koristnih sestavin in je zdravo živilo, ki so ga naši predniki pogosto kuhali in si tako popestrili zdravo prehrano. Sedaj, ko na vrtu pobiramo zadnji stročji fižol in so nekateri zreli, nekateri imajo nitke in so neenakomerno dozoreli, je najbolje narediti kremno juho iz stročjega fižola tako, da med postopkom priprave odstranimo vse nitke, uporabne dele fižola pa pripravimo v slastno kremno juho iz stročjega fižola.

Zaradi bogastva nukleinskih kislin in beljakovin spada fižol med najuspešnejša pomlajevalna sredstva za naše telo. Vsebuje pa tudi vitamina C in različne vitamine B, ter veliko železa, kalcija, kalija in mikroelementa mangana, ki spodbuja rast zdravih las, 100 g stročjega fižola vsebuje samo 35 kalorij. Zaradi velike vsebnosti vlaknin učinkuje na črevesje, da uravnava prebavo in  veže strupe in maščobe nase, da jih lažje izločimo iz telesa.

Pripomočki za pripravo kremne juhe iz stročjega fižola

  • nož
  • skleda za pranje
  • cedilo
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • lonec s pokrovko
  • pasirka ali palični mešalnik
  • žlice
  • zajemalka
  • štedilnik

Sestavine za pripravo kremne juhe iz stročjega fižola

Za 4 osebe:

  • 200 g stročjega fižola
  • 1 l vode
  • 20 g surovega masla
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • po želji peteršilj ali drobnjak

Postopek priprave kremne juhe iz stročjega fižola

Med nabiranjem fižola odstranimo vse večje smeti, potem fižolu odrežemo stran obe konici in strok prerežemo na krajše dele, dolge od 3 – 5 centimetrov. V skledi, v kateri smo nabirali fižol, ga tudi operemo, po potrebi lahko enkrat ali večkrat, pomagamo si tako, da ga pobiramo iz vode na cedilo, dokler fižol ni čist.

V lonec naložimo odtehtan fižol in ga zalijemo z vodo in kuhamo na zmernem ognju, pokritega, da počasi vre, dokler ni fižol mehak, fižol se kuha različno dolge glede na vrsto stročjega fižola od 15 – 30 minut.

Kuhan fižol s pasirko dobro spasiramo in tako dobimo kremno juho, na vrhu pasirke ostanejo vse nitke in tako smo jih popolnoma izločili, v juhi ne boste našli nobene nitke. Spodaj na drugi fotografiji so ostanki nitk stročjega fižola, ki jih zavržemo.

Nasvet avtorice
Če nimate pasirke si lahko pomagate s paličnim mešalnikom, kuhan stročji fižol dobro sesekljajte s paličnim mešalnikom, potem ga precedite preko cedila za juho in si pomagajte z žlico, da pritiskate na sesekljan stročji fižol, da se izloči juha iz cedila

V gosto juho iz stročjega fižola damo surovo maslo, posolimo in zakuhamo rezance, ki jih kuhamo po navodilu proizvajalca.

Kremno fižolovo juho iz stročjega fižola z zajemalko naložimo na krožnik ali v skodelico, po želji popopramo in potresemo z narezanim peteršiljem ali drobnjakom.

Z juho si zagotovite tudi del tekočine, ki jo vaše telo potrebuje, Lučka Glaser.

Poglejte še ostale recepte za domače juhe:

  1. Juha iz bučnih semen
  2. Kremna bučna juha s kamutom
  3. Čebulna juha po francosko
  4. Fižolova kremna juha z ribano kašo
  5. Čebulna juha z bučkami
  6. Slastna kremna bučna juha s krompirjem
  7. Hitra porova kremna juha
  8. Najboljša grahova juha z rižem
  9. Zdravilna prežganka
  10. Slastna juha iz kopriv
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?