Najboljša grahova juha z rižem
Grahova juha je kremasta in sladko slana, lahko jo jemo kakor enolončnico, ali pa kakor juho pred glavno jedjo, razlika je v tem, kako gosta je juha in koliko zakuhe je v grahovi juhi. Grah je najokusnejši v času zorenja in takrat ga pojemo z največjim veseljem. Grah ima na 100 g le 81 kalorij in je stročnica, ki ne sme manjkati v nobeni kuhinji, saj ima lastnosti pomlajevanja. Grah je druga najpomembnejša stročnica, takoj za fižolom. Za juho pa lahko uporabimo svež grah ali pa grah iz zamrzovalnika. Grahova juha me spominja na mojo prijateljico Marjanco, ki mi je letos podarila presežek graha. Hvala ti Marjanca, da bom lahko uživala v jedeh iz graha.
Najboljša grahova juha z rižem – pripomočki:
- 2 kozici s pokrovko
- kuhalnica
- žlica
- palični mešalnik
- deska za rezanje
- nož
- cedilo
Najboljša grahova juha z rižem – sestavine:
Za 6 oseb
- 2 žlici olja
- 50 – 60 g čebule
- 300 g graha
- sol
- 1,5 l vode
- poper
- 150 g riža
Najboljša grahova juha z rižem – priprava:
Najprej pristavimo v kozico riž, da se skuha po navodilu proizvajalca, lepo počasi in pokrito, mešamo, da se ne prijemlje dna. Vodo za riž solimo.
V drugi kozici nekoliko segrejemo olje in vanj stresamo grah in drobno zrezano čebulo. Med stalnim mešanjem pražimo, da čebula porumeni. Nato zalijemo z vodo in rahlo osolimo.
Pokrito kuhamo na srednjem ognju nekje 15- 20 minut (odvisno od zrelosti graha lahko tudi manj). Grah s tekočino zdrobimo z paličnim mešalnikom, da dobimo gladko, kremasto juho.
Popramo in dosolimo po našem okusu. Riž, ko je skuhan, odstavimo z ognja in pustimo pokritega.
Grahovo juho postrežemo tako, da na sredino krožnika damo 1 – 3 žlice riža in okrog oblijemo z juho.
Veliko kuharskih užitkov in dober tek vam želi Lučka.