Pire krompir z rumeno kolerabo
Print Friendly, PDF & Email

Pire krompir z rumeno kolerabo ima nežen in značilen okus, ki ga daje gorčično olje in nekatere druge hranilne snovi, ki jih najdemo v kolerabi. Poleg tega je tudi rumena koleraba preprosta za pripravo in le malo ljudi ve, kako zdrava je ter kako vse jo lahko uporabimo. Rumena koleraba je skoraj tonila v pozabo in iz kuhinj skoraj izginila, danes pa se ponovno vrača v naše kuhinje in iz nje pripravljamo prav okusne jedi.

Pire krompir z rumeno kolerabo lahko ponudimo zraven različnega mesa, omak in solat.

Pripomočki za pripravo pire krompirja z rumeno kolerabo

  • tlačilka za krompir
  • palični mešalnik (ni nujen)

Sestavine za pripravo pire krompirja z rumeno kolerabo

Za štiri osebe:

  • 550 g krompirja
  • 350 g rumene kolerabe
  • 100 ml mleka
  • 30 g masla
  • sol po okusu
  • voda po potrebi

Priprava pire krompirja z rumeno kolerabo

Pripravimo si krompir in rumeno kolerabo, ki ju bomo potrebovali.

Najprej olupimo in operemo kolerabo, narežemo jo na kocke velike približno dva do tri centimetre in jih stresemo v lonec. Enako storimo s krompirjem, ki ga narezanega dodamo kolerabi v loncu. Priporočljivo je, da je v loncu spodaj koleraba, ki rabi malo več časa, da se zmehča.

Vse skupaj zalijemo z vodo, toliko da voda prekrije narezano kolerabo in krompir in posolimo. Lonec pokrijemo in kuhamo približno dvajset do trideset minut, oziroma toliko časa, da sta krompir in koleraba kuhana.

Ko sta kuhana, odlijemo vodo, dodamo maslo in pričnemo s tlačilko tlačiti, da se krompir in koleraba malo zmečkajo.

Nasvet
Vodo od kuhanja kolerabe in krompirja (in tudi ostale zelenjave, pri drugih receptih) shranim za zalivanje omak, enolončnic, zelenjavnih juh…pečenje kruha).

Dodamo še mleko in ponovno pretlačimo, da se koleraba, krompir in mleko enakomerno premešajo.

Če želimo imeti pire krompir z rumeno kolerabo povsem manjših koščkov ali grudic, je najbolje, da vse sestavine sesekljamo z paličnim mešalnikom in dobili bomo gladek pire.

Pire krompir z rumeno kolerabo lahko postrežemo v različnih skledicah, lahko ga postrežemo, da ga oblikujemo z različnimi modeli, ali pa uporabimo brizgalno vrečko in si nabrizgamo pire krompir po lastni želji.

V slučaju, da ste skuhali preveč pire krompirja z rumeno kolerabo, ga lahko  uporabimo za pripravo  krompirjevih  svaljkov.

Pire krompir se ponovno vrača na naše mize, pripravimo ga pa lahko na različne načine. Lučka Glaser

Preberite nekaj idej, kaj lahko postrežemo zraven pire krompirja:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor