Bučni njoki s pečenim mesnim sirom
Bučni njoki s pečenim mesnim sirom so zelo okusen in preprost obrok, ki je hitro pripravljen, še posebej, če smo njoke že pred tem naredil na zalogo in jih le še skuhamo, za mesni sir pa tudi ne potrebujemo več kot 10 minut. Vsekakor pa zraven ponudimo solato, ki jo imamo najraje.
V spodnjem delu recepta sem pripravila povezave za ideje, kaj, razen bučnih njokov, še lahko ponudimo zraven pečenega mesnega sira. Ker je mesni sir tako hitro pripravljen vam priporočam, da prilogo in solato pripravite še preden začnete pripravljati mesni sir. Mesni sir je bavarska specialiteta, zakaj se tako imenuje ne vem, vem pa, da ne vsebuje sira in je narejen iz svinjskega ter govejega mesa, ki je zelo drobno mleto in s posebnim postopkom zmešano in pečeno.
Pripomočki za bučne njoke z mesnim sirom
- sekljalnik
Sestavine za bučne njoke z mesnim sirom
Za 6 oseb.
Za bučne njoke:
- 400 g pireja iz pečenih buč
- 1 jajce
- 450 g pšenične moke tip 400
- 200 g koruzne moke
- muškatni orešček po okusu
- morska sol po okusu
- 4 žlice koruzne moke za potresti delovno površino
Za zabelo:
- 90 g masla
- 6 jušni žlici drobtin
In še:
- 900 g mesnega sira
- 90 g svinjske masti ali olja po želji
Priprava bučnih njokov z mesnim sirom
Najprej se lotimo priprave bučnih njokov. V skledo, v kateri bomo pripravili testo, odmerimo vse sestavine: najprej pšenično in koruzno moko, nato dodamo bučni pire, jajce, muškatni orešček in sol in iz sestavin zamesimo testo, ki mora biti voljno in rahlo.
Bučni pire pripravimo tako, da katerokoli vrsto jedilnih buč v pečici pečemo pri 200 °C klasične peke cca. 45 minut, da se zmehčajo; (buče pred tem prerežemo in jim odstranimo semena, narežemo jih na manjše kose, buč ne lupimo.). Meso pečenih buč postrgamo iz olupka in v sekljalniku zmeljemo, olupke pa zavržemo.
Več o pripravi bučnega pireja si lahko preberete na povezavi: zamrznjene pečene buče.
Testo preložimo na delovno površino, ki smo jo pred tem posuli z nekaj koruzne moke in oblikujemo njoke. Najlažje tako, da manjše kose testa oblikujemo v daljši svaljek, ki ga nato narežemo na manjše njoke.
Medtem, ko oblikujemo njoke, na štedilniku že lahko segrejemo vodo in, ko ta zavre, jo rahlo solimo in vanjo damo oblikovane bučne njoke. Ko njoki priplavajo na vrh vrele vode so kuhani, zato jih odcedimo.
V kozici na srednji toploti stopimo maslo, na maslu popražimo drobtine, kuhane njoke prelagamo v kozico na maslo z drobtinami in jih premešamo, tako so njoki pripravljeni, da jih ponudimo zraven popečenega mesnega sira.
Več o pripravi njokov in shranjevanju, če smo jih naredili več, kot jih potrebujemo si lahko preberete na povezavi: bučni njoki (svaljki) z maslom in drobtinami.
Sedaj vzamemo mesni sir in ga narežemo na rezine, debeline 10 mm, v širino in dolžino pa glede na velikost kosa, ki ga imamo, če so kosi preveliki, jih lahko prerežemo tudi na polovico. Ni pa nujno, da imate mesni sir v kosu, lahko kupite mesni sir, ki je že narezan na rezine oziroma kose.
V kozici segrejemo mast ali olje in položimo mesni sir v maščobo in pečemo 4 minute na eni strani, nato mesni sir obrnemo in pečemo še 3 minute na drugi in mesni sir je pečen.
Pečen mesni sir poberemo iz kozice, da se ne namaka v maščobi in ga prenesemo na krožnik, mu dodamo še bučne njoke, ki smo jih že pripravili in uživamo v jedi.
Že v mladosti sem oboževala pečen mesni sir, ampak nekoč sem ga lahko kupila samo v glavnem mestu, sedaj pa ga imajo v skoraj vseh bolje založenih trgovinah. Lučka Glaser
Še nekaj idej za drugačne priloge k mesnemu siru:
- Špinačni njoki.
- Riž s satarašem.
- Slastna zelenjavna rižota po vrtnarsko.
- Riž z ajdovo kašo kot priloga.
- Polnozrnate testenine s satarašem.
- Slastni špageti s čemažem in orehi.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Pire krompir z rdečo peso.
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Krompirjev langaš.
In solat:
- Regrat s krompirjem in ocvirki.
- Regrat v solati z jajcem.
- Regrat v solati s pečenimi jajci.
- Regrat in radič s krompirjem.
- Radič s polivko iz čemaža.
- Regrat s fižolom v solati.
- Motovilec z jajcem v solati.
- Črna redkev in repa z jajci v solati.
- Zelena solata z listi rdeče pese in korenčka.
- Endivija z redkvico in fižolom.
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
- Šparglji v solati.