Bučni njoki s pečenim mesnim sirom
Print Friendly, PDF & Email

Bučni njoki s pečenim mesnim sirom so zelo okusen in preprost obrok, ki je hitro pripravljen, še posebej, če smo njoke  že pred tem naredil na zalogo in jih le še skuhamo, za mesni sir pa tudi ne potrebujemo več kot 10 minut. Vsekakor pa zraven ponudimo solato, ki jo imamo najraje.

V spodnjem delu recepta sem pripravila povezave za ideje, kaj, razen bučnih njokov, še lahko ponudimo zraven pečenega mesnega sira. Ker je mesni sir tako hitro pripravljen vam priporočam, da prilogo in solato pripravite še preden začnete pripravljati mesni sir. Mesni sir je bavarska specialiteta, zakaj se tako imenuje ne vem, vem pa, da ne vsebuje sira in je narejen iz svinjskega ter govejega mesa, ki je zelo drobno mleto in s posebnim postopkom zmešano in pečeno.

Bučni njoki s pečenim mesnim sirom

Pripomočki za bučne njoke z mesnim sirom

  • sekljalnik

Sestavine za bučne njoke z mesnim sirom

Za 6 oseb.

Za bučne njoke:

  • 400 g pireja iz pečenih buč
  • 1 jajce
  • 450 g pšenične moke tip 400
  • 200 g koruzne moke
  • muškatni orešček po okusu
  • morska sol po okusu
  • 4 žlice koruzne moke za potresti delovno površino

Za zabelo:

In še:

Priprava bučnih njokov z mesnim sirom

Najprej se lotimo priprave bučnih njokov. V skledo, v kateri bomo pripravili testo, odmerimo vse sestavine: najprej pšenično in koruzno moko, nato dodamo bučni pire, jajce, muškatni orešček in sol in iz sestavin zamesimo testo, ki mora biti voljno in rahlo.

Bučni pire pripravimo tako, da katerokoli vrsto jedilnih buč v pečici pečemo pri 200 °C klasične peke cca. 45 minut, da se zmehčajo; (buče pred tem prerežemo in jim odstranimo semena, narežemo jih na manjše kose, buč ne lupimo.). Meso pečenih buč postrgamo iz olupka in v sekljalniku zmeljemo, olupke pa zavržemo.
Več o pripravi bučnega pireja si lahko preberete na povezavi: zamrznjene pečene buče.

Pečen mesni sir z bučnimi njokiTesto preložimo na delovno površino, ki smo jo pred tem posuli z nekaj koruzne moke in oblikujemo njoke. Najlažje tako, da manjše kose testa oblikujemo v daljši svaljek, ki ga nato narežemo na manjše njoke.

Medtem, ko oblikujemo njoke,  na štedilniku že lahko segrejemo vodo in, ko ta zavre, jo rahlo solimo in vanjo damo oblikovane bučne njoke. Ko njoki priplavajo na vrh vrele vode so kuhani, zato jih odcedimo.

Pečen mesni sir z bučnimi njokiV kozici na srednji toploti stopimo maslo, na maslu popražimo drobtine, kuhane njoke prelagamo v kozico na maslo z drobtinami in jih premešamo, tako so njoki pripravljeni, da jih ponudimo zraven popečenega mesnega sira.

Pečen mesni sir z bučnimi njokiVeč o pripravi njokov in shranjevanju, če smo jih naredili več, kot jih potrebujemo si lahko preberete na povezavi: bučni njoki (svaljki) z maslom in drobtinami.

Sedaj vzamemo mesni sir in ga narežemo na rezine, debeline 10 mm,  v  širino in dolžino pa glede na velikost kosa, ki ga imamo, če so kosi preveliki, jih lahko prerežemo tudi na polovico. Ni pa nujno, da imate mesni sir v kosu, lahko kupite mesni sir, ki je že narezan na rezine oziroma kose.

Bučni njoki s pečenim mesnim sirom

V kozici segrejemo mast ali olje in položimo mesni sir v maščobo in pečemo 4 minute na eni strani, nato mesni sir obrnemo in pečemo še 3 minute na drugi in mesni sir je pečen.

Pečen mesni sir

Pečen mesni sir poberemo iz kozice, da se ne namaka v maščobi in ga prenesemo na krožnik, mu dodamo še bučne njoke, ki smo jih že pripravili in uživamo v jedi.

Pečen mesni sir z bučnimi njoki

Že v mladosti sem oboževala pečen mesni sir, ampak nekoč sem ga lahko kupila samo v glavnem mestu, sedaj pa ga imajo v skoraj vseh bolje založenih trgovinah. Lučka Glaser

Še nekaj idej za drugačne priloge k mesnemu siru:

In solat:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor