Motovilec z jajcem v solati
Motovilec z jajcem v solati si pripravimo v zimskem in spomladanskem času in z njim nadomestimo ostale solate, ki jih v tem času primanjkuje. Spomladi motovilec nabiramo vse do takrat, ko se začne pripravljati za cvetenje.
Motovilec spada pod solatnice in je zelo odporen na nizke temperature, vsebuje zelo veliko hranljivih snovi, vitaminov in mineralov. Listi motovilca vsebujejo tudi veliko zelenega klorofila, vitamina C in železa.
Pripomočki za pripravo motovilca z jajcem v solati:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo motovilca z jajcem v solati
Za dve osebi:
- 140 g motovilca
- 2 stroka česna ali žlička nasekljanega česna
- 2 jajci
- olje po izbiri in okusu
- kis po okusu
- morska sol po okusu
Priprava motovilca z jajcem v solati
Nabiranje motovilca je zelo zamudno delo, toda naša potrpežljivost je bogato poplačana, nam obogati kosilo ali večerjo. Motovilec nabiramo pazljivo tako, da že med nabiranjem odstranimo vse smeti in plevel in tako dodatno čiščenje pred pranjem ni potrebno.
Motovilec dobro operemo in ga pustimo na cedilu, da odvečna voda odteče, med pranjem moramo paziti, da ga preveč ne pretlačimo, da nežni listi motovilca ostanejo celi, tako bo tudi izgled skodelice z motovilcem zapeljiv in vabljiv.
V lonec naložimo jajca in dolijemo hladno vodo toliko, da so jajca prekrita. Ko voda zavre, je čas kuhanja na zmernem ognju 10 minut, jajca lahko skuhamo na zalogo, saj jih v hladilniku lahko shranimo za nekaj dni, lahko pa jih tudi olupimo in jih vložimo v kisu.
Oprani motovilec narahlo naložimo v skodelico, dodamo sol in česen in motovilec z vilicami narahlo premešamo, nato dodamo olupljeno, narezano v trdo kuhano jajce in solata je pripravljena.
Zelena solata, na kateri se bohoti v trdo kuhani jajček, nam vrne energijo in dobro razpoloženje. Lučka Glaser
Da bo obrok še bogatejši, da si bomo potešili lakoto vam zraven motovilca z jajci še priporočam zanimive in različne vrste obrokov:
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Svinjski zrezki po dunajsko.
- Koleraba po dunajsko.
- Sanjska rižota z ajdovo kašo, jurčki in lisičkami.
- Enostavna rižota z morskimi sadeži.
- Slastna jetrca s polento.
- Slastna bolonjska omaka.
- Carbonara omaka s širokimi rezanci.
- Domača mesna omaka za testenine.
- Omaka s tuno za testenine.
- Perutninski paprikaš.
- Pečen puran s krompirjem v pečici.
- Pečena piščančja prsa iz pečice.
- Telečja rebra iz pečice,
- Junčji zrezki po vrtnarsko s širokimi rezanci.
- Goveji zrezki po lovsko.
- Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Kaneloni s šunko in sirom.
- Slastna mrežna pečenka.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Svinjska krača pečena v masti.
- Piščančji file na žaru.
- Postrvi na žaru.
- Oslič pečen v pečici skupaj z blitvo.
- Lisičke v polenti.