Slan krompir v kosih za začetnike
Kuhan slan krompir v kosih lahko ponudimo kot prilogo različnim zelenjavnim in mesnih jedem, iz njega lahko tudi pripravimo okusne solate. Lahko ga obogatimo z nekaj masla, peteršiljem … Slan krompir v kosih, ki ga enostavno skuhamo, je tako odlično izhodišče za pripravo obroka.
Krompir je že nekoč veljal za osnovo naše prehrane, saj vsebuje velik delež bioloških aktivnih snovi, ki jih naše telo potrebuje. Krompir vsebuje veliko vode, škroba, vitamin C, od mineralov pa največ kalija in fosforja. Južna Amerika je domovina krompirja, z odkritjem Amerike je prišel najprej v Španijo, potem pa se je razširil po ostalih delih Evrope.
Pripomočki za pripravo krompirja v kosih
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo krompirja v kosih
- 150 – 200 g olupljenega krompirja/osebo
- sol po okusu
Postopek za pripravo slanega krompirja v kosih
Pripravimo si toliko krompirja, kot ga bomo potrebovali za pripravo kosila ali večerje, krompir operemo in ga olupimo.
Olupljen krompir narežemo na večje kose in ga ponovno operemo.
Narezan krompir stresemo v primerno veliki lonec in dolijemo toliko vode, da je krompir prelit, solimo po okusu in krompir kuhamo približno 20 do 30 minut, paziti moramo, da se krompir ne razkuha, čas kuhanja je tudi odvisen od vrste krompirja in velikosti kosov.
Kuhan krompir stresemo na cedilo, da voda odteče, ali pa ga s penovko poberemo iz lonca. Vodo, v kateri se je kuhal krompir, lahko shranimo in jo uporabimo za dolivanje raznih zelenjavnih juh, minešter in enolončnic.
Krompir pa je pripravljen, da ga postrežemo poleg poljubne priloge, ali pa zgolj dodatno obogatimo in potresemo s peteršiljem, morda drobnjakom, zabelimo z maslom …
Ko gospodinja vidi krompir v shrambi ali kleti, dobi idejo kaj bo pripravila za kosilo ali večerjo. Lučka Glaser
Nekaj idej kaj postreči poleg krompirja v kosih:
- Vampi v paradižnikovi omaki.
- Kislo zelje s papriko.
- File osliča v koruznem zdrobu.
- Svinjska jetrca v omaki.
- Kumare v omaki s kranjsko klobaso.
- Pražena jetrca s krompirjem.
- Buče s paradižnikom in krompirjem.
- Kumarična omaka s krompirjem.
- Pljučka v omaki s krompirjem.
- Stročji fižol s krompirjem zabeljen z ocvirki.
- Popečen mesni narezek s krompirjem.
- Pečene hrenovke z grahom in krompirjem.
- Tradicionalni segedin ali golaž s kislim zeljem.
Lahko pa ga uporabite za pripravo solat:
- Regrat in radič s krompirjem.
- Radič s krompirjem in slanino.
- Jan Bučar – regrat s krompirjem in ocvirki.