Slan krompir v kosih za začetnike
Print Friendly, PDF & Email

Kuhan slan krompir v kosih lahko ponudimo kot prilogo različnim zelenjavnim in mesnih jedem, iz njega lahko tudi pripravimo okusne solate. Lahko ga obogatimo z nekaj masla, peteršiljem … Slan krompir v kosih, ki ga enostavno skuhamo, je tako odlično izhodišče za pripravo obroka.

Krompir je že nekoč veljal za osnovo naše prehrane, saj vsebuje velik delež bioloških aktivnih snovi, ki jih naše telo potrebuje. Krompir vsebuje veliko vode, škroba, vitamin C, od mineralov pa največ kalija in fosforja. Južna Amerika je domovina krompirja, z odkritjem Amerike je prišel najprej v Španijo, potem pa se je razširil po ostalih delih Evrope.

Kuhan slan krompir v kosih

Pripomočki za pripravo krompirja v kosih

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo krompirja v kosih

  • 150 – 200 g olupljenega krompirja/osebo
  • sol po okusu

Postopek za pripravo slanega krompirja v kosih

Pripravimo si toliko krompirja, kot ga bomo potrebovali za pripravo kosila ali večerje, krompir operemo in ga olupimo.

Kuhan slan krompir v kosih

Olupljen krompir narežemo na večje kose in ga ponovno operemo.

Kuhan slan krompir v kosih

Narezan krompir stresemo v primerno veliki lonec in dolijemo toliko vode, da je krompir prelit, solimo po okusu in krompir kuhamo približno 20 do 30 minut, paziti moramo, da se krompir ne razkuha, čas kuhanja je tudi odvisen od vrste krompirja in velikosti kosov.

Kuhan slan krompir v kosih

Kuhan krompir stresemo na cedilo, da voda odteče, ali pa ga s penovko poberemo iz lonca. Vodo, v kateri se je kuhal krompir, lahko shranimo in jo uporabimo za dolivanje raznih zelenjavnih juh, minešter in enolončnic.

Kuhan slan krompir v kosih

Krompir pa je pripravljen, da ga postrežemo poleg poljubne priloge, ali pa zgolj dodatno obogatimo in potresemo s peteršiljem, morda drobnjakom, zabelimo z maslom …

Ko gospodinja vidi krompir v shrambi ali kleti, dobi idejo kaj bo pripravila za kosilo ali večerjo. Lučka Glaser

Nekaj idej kaj postreči poleg krompirja v kosih:

Lahko pa ga uporabite za pripravo solat:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor