Jan Bučar – regrat s krompirjem in ocvirki
Jan Bučar je slovenski dramski igralec in tv voditelj, ki je med drugim sodeloval v tv oddaji Moja mama kuha bolje, znan pa je tudi po nadaljevanki Usodno vino. Je pogost glas radijskih in televizijskih oglasov, veliko pa seveda nastopa tudi na odrih in ne bom vsega naštevala, ker bi bil spisek res dolg.
Jan je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, smer Dramska igra in umetniška beseda, diplomiral leta 2004. Leta 2010 se je izpopolnjeval na Sanford Meisner Centru v Los Angelesu.
Jan Bučar je igralec, ki ti enostavno ostane v lepem spominu. Ko smo Jana pocukali za rokav, kaj rad je, se nam je prijazno odzval in nam sporočil svoj najljubši recept za pripravo regrata s krompirjem in ocvirki.
Regrat je divja hrana, ki ima toliko dobrih sestavin, da kar težko verjamemo. Na telo pa deluje očiščevalno, to pomeni, da je za uživanje zelo priporočljiv. Liste regrata lahko uživamo od zgodnje pomladi, do pozne jeseni. Spomladi ima bolj nežen okus in majhne liste, poleti ima več grenčice in večje liste, v jeseni pa postane zopet boj nežnega okusa. Pri regratu smo najbolj pozorni, da ga nabiramo v čistem okolju. Ko pa regratu dodamo krompir, ocvirke in kis, postane okusen in obenem zdrav obrok, ki si ga lahko privoščimo za kosilo, malico ali pa večerjo.
Pa poglejmo kako regrat s krompirjem in ocvirki pripravi Jan Bučar.
Za regrat s krompirjem in ocvirki po receptu Jana Bučarja potrebujete:
Za 2 osebi ali eno zelo lačno:
- 250 g regrata
- 2 srednje velika krompirja
- 2 žlici ocvirkov z mastjo
- sol po okusu
- kis po okusu
- voda za kuhanje krompirja
- voda za pranje regrata
Potrebovali pa boste še:
- skledo za nabiranje in pranje
- nož
- cedilo
- lonec s pokrovko
- kozica
- servirna skleda
- lesene žlice za mešanje
- žlica
- štedilnik
Jan Bučar obožuje tako pripravljen regrat s krompirjem in ocvirki
Najprej naberemo regrat v čistem okolju in že v naravi odstranimo vse grde in umazane liste. Najbolje, da čiste liste narežemo sproti ob nabiranju. Spomladi jih narežemo na 5 centimetrov dolžine. Poleti, ko so listi bolj čvrsti in širši lahko tudi na dolžimo 3 centimetrov. Preden pričnemo s pranjem regrata, olupimo krompir, ga operemo in narežemo na kocke, velike približno 1 centimeter in ga v manjši količini osoljene vode kuhamo v pokritem loncu, toliko časa, da se skuha.
Medtem, ko se krompir kuha, operemo regrat, zato ga namočimo v večjo količino vode, dobro premešamo in hitro poberemo iz vode in naložimo na cedilo. To ponavljamo tako dolgo, dokler ni voda, v kateri smo imeli nazadnje regrat, čista. To pomeni, da je tudi regrat čist.
Ko je regrat čist in odcejen odvečne vode, ga naložimo v servirno skledo. Medtem se nam je tudi krompir že skuhal, pustimo ga pokritega v vodi, da se ne ohladi.
Sedaj damo ocvirke z mastjo v kozico in jih med mešanjem segrevamo, da se zapenijo in zacvrčijo, sedaj jim lahko dolijemo kis.
Odcedimo krompir in ga še vročega naložimo na regrat.
Nato regrat in krompir prelijemo z vročimi ocvirki in dodanim kisom. Vse skupaj dobro premešamo z lesenimi žlicami.
Potem pa jed premešamo še s čisto roko, da se regrat zmehča, krompir zdrobi in ocvirki z mastjo porazdelijo enakomerno po vsem regratu. Poizkusimo, ali je dovolj slano in dosolimo po potrebi, ter še enkrat premešamo.
Jan Bučar nam je podaril odličen recept in vredno ga je preizkusiti.
Sem navdušena nad receptom, Lučka Glaser.