Slastna zelenjavna rižota po vrtnarsko
Print Friendly, PDF & Email

Zelenjavno rižoto po vrtnarsko lahko pripravimo hitro, enostavno, povrhu vsega je zelenjavna rižota tudi okusen in zdrav obrok, ki ga z veseljem lahko uživajo otroci, diabetiki in starejši. Ta rižota je tudi zanimiva za vegetarijance. Rižoto lahko postržemo samostojno ali pa kot prilogo k mesnim jedem. Pripravimo rižoto iz različne zelenjave, ki jo imamo v nekam času na razpolago na vrtu, shrambi, hladilniku ali zamrznjeno. Jaz imam korenček shranjen v zemlji, za uporabo tudi pozimi. Grah zamrznem in jušno zelenjavo pripravim za vse leto. Zraven rižote pa ponudimo svežo zeleno solato.

slastna-zelenjavna-rizota-po-vrtnarsko

Slastna zelenjavna rižota – pripomočki:

  • deska
  • nož
  • lonec s pokrovko
  • tehtnica
  • 2 dl lonček za merilo
  • kuhalnica
  • 1 žlica
  • kavna žlica

Slastna zelenjavna rižota – sestavine:

slastna-zelenjavna-rizota-po-vrtnarskoZa 4 osebe, kot priloga:

  • 100 g pora
  • 100 g korenja
  • 100 g graha
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 2 dl dolgozrnatega belega riža
  • 3 x 2 dl vode
  • kavna žlica drobnjaka ali peteršilja
  • sol

Slastna rižota po vrtnarsko – postopek:

Najprej očistimo zelenjavo in jo narežemo na manjše koščke. V kozico damo oljčno olje in ga segrejemo, potem dodamo narezano zelenjavo in pražimo na srednji temperaturi.

slastna-zelenjavna-rizota-po-vrtnarsko

Po kakšnih 10 minutah zelenjavi dodamo jušno zelenjavo in riž. Vse dobro premešamo in popražimo še 3- 5 minut.

slastna-zelenjavna-rizota-po-vrtnarsko

Ko je dobro premešano dodamo še vodo in solimo. Pokrijemo in na srednji temperaturi kuhamo po navodilih z embalaže riža. Jaz sem imela dolgozrnat beli riž, ki ga kuhamo na zmernem ognju 13 – 15 minut. Ob uporabi drugačnega riža pa prilagodite čas kuhanja navodilom proizvajalca.

Opomba
Nekatere vrste riža za to, da se skuhajo, potrebujejo tudi 40 minut.

slastna-zelenjavna-rizota-po-vrtnarsko

Kuhamo počasi in pokrito, da ne izhlapi preveč vode. Ko riž popije vso vodo, je zelenjavna rižota po vrtnarsko kuhana. Riž je najokusnejši takrat, ko ni kuhan preveč ali pa premalo, zato riž poskusimo, ko gre kuhanje proti koncu. Ko rižoto naložimo na krožnik, jo potresemo s svežim ali zamrznjenim drobnjakom. Nekateri pa imajo raje peteršilj. Gurmanom pa parmezan ne sme manjkati.

slastna-zelenjavna-rizota-po-vrtnarsko

Nasvet za postrežbo
Riž se odlično prilega ocvrtim bedrom z manj kalorijam, slavnostne svinske pečenke, kanelonom s šunko in sirom, …

Dober tek vam želim, Lučka.

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor