Zelena solata z listi rdeče pese in korenčka
Zelena solata z listi rdeče pese in korenčka, je osvežujoča spomladanska solata, ki si jo pripravimo v času, ko moramo rdečo peso in korenček zaradi gostote razredčiti, da pa mladih rastlin ne zavržemo, jih koristno uporabimo za pripravo okusne zelene solate.
Pripomočki za pripravo solate z listi rdeče pese in korenčka
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za solato z listi rdeče pese in korenčka
Za dve osebi:
- 150 g poljubne zelene listne solate
- 60 g napuljene rdeče pese
- 15 g napuljenega rdečega korenčka
- 2 stroka česna
- kis po okusu
- olje po okusu
- sol po okusu
Priprava zelene solate z listi rdeče pese in korenčka
Naberemo zeleno solato, razredčimo korenček in rdečo peso, doma še enkrat pregledamo in odstranimo vse slabe listke.
Posebej operemo liste rdeče pese, koreninic ne odstranimo ampak samo pazimo, da so koreninice dobro oprane.
Tudi pri korenčku ne odstranimo koreninic ampak ga samo dobro operemo.
Zeleno solato operemo, po potrebi narežemo na poljubno dolžino, liste mladega korenčka narežemo na drobno, pri rdeči pesi pa listke pustimo daljše, dolžino prilagodimo dolžini zelene solate.
Vse sestavine naložimo v skledo, dodamo na drobno narezan česen ter sol, olje in kis po okusu. Solato premešamo z rokami ali vilicami, saj se dobro premešana solata tudi zmehča in njen okus zboljša.
Premešano solato razdelimo v skodelici in jo ponudimo kot samostojni obrok ali kot prilogo kosilu ali večerji.
Nekateri obožujejo tudi sladko solato, toda jaz še zvedno obožujem slano in kislo. Lučka Glaser
Solato lahko pripravimo tudi iz različnih plodov:
- Črna redkev v solati z govedino.
- Solata iz črne redkve in krompirja.
- Črna redkev z jabolki v solati.
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
- Jabolčna solata.
- Zelje s fižolom v solati.
- Cvetača v solati.
- Kitajsko zelje s fižolom v solati.
- Francoska solata s šunkarico.
- Osvežujoča solata s sirom.
- Poletna solata s testeninami.
- Šparglji v solati.