Regrat in radič s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Okusna solata, ki poživlja telo in nas prijetno nahrani. Regrat je divja zelenjava, ki je najbolj uporabljena spomladi, vendar je regrat za uživanje dober preko celega leta, ko regrat raste. Pozneje, poleti je regrat malo bolj grenak, vendar vseeno okusen. Vroč kuhan krompir in radič naredita solato bolj mehko, česen pa bolj bogato.

Regrat je ena najbolj razširjenih rastlin na svetu, ki raste po travnikih, njivah, vrtovih … Uživanje regrata krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo, čisti kri, spodbuja presnovo in delovanje izločil ter spodbuja izločanje odvečnih snovi iz telesa. Regrat pospešuje tudi izločanje vode in urina iz telesa, pomaga pa tudi telesu ob spremembi letnih časov. Regrat vsebuje vitamine A, B in C in veliko kalija, železo, kalcij, natrij in drugih mineralov, 100 g regrata ima 49 kalorij.

Pri nabiranju regrata moramo biti pozorni, da ga nabiramo v čistem okolju, stran od cest, sprehajalnih poti in pri tem moramo biti pozorni, da ga nikoli ne nabiramo na sveže pognojenih površinah. Nabiramo mlade rastline, ki jih odrežemo pri korenini, da ostane regrat v šopku. Potem potrgamo vse grde in suhe liste, ter očiščen regrat spravimo v košaro. Narava nam ponuja najboljše, kar potrebuje naše telo.

Pripomočki za pripravo regrata in radiča s krompirjem:

 • skleda za pranje in mešanje regrata
 • košara za nabiranje
 • centrifuga za solate ali cedilo
 • nož
 • lonec s pokrovko
 • stiskalec za česen ali deska za rezanje
 • 200 ml steklenička
 • žlička
 • 2 krožnika za serviranje

Sestavine za pripravo regrata in radiča s krompirjem

Za dva obroka:

 • 250 g regrata
 • 50 g radiča
 • 1 srednje velik krompir
 • voda za pranje in kuhanje krompirja
 • 3 stroki česna
 • kis po okusu in želji
 • sol po okusu
 • solatno olje po okusu in želji

Priprava regrata in radiča s krompirjem

Najprej operemo krompir, ga zalijemo z vodo, da je prekrit in ga pristavimo na štedilnik, da se bo skuhal, medtem, ko bomo oprali in pripravili regrat in radič ter pripravili česen ter solatno polivko.

Za pripravo regrata in radiča s krompirjem v solati je najbolj pomembno, da regrat naberemo v čistem okolju. Že pri nabiranju regratu očistimo vse stare, grde liste in odstranimo vso zemljo in suhe travice. Doma glavice regata razdelimo na listke, če so listki daljši, jih prerežemo na pol ali tri dela, na 3 do 4 cm, da so primerno veliki koščki za v usta. Radič razdelimo na liste, po potrebi večje prerežemo. Radič lahko operemo istočasno z regratom v stoječi vodi. Regrat z radičem operemo večkrat, dokler ni voda, iz katere smo pobrali solati, čista. To je znak, da sta regrat in radič čista. Potem regrat in radič naložimo v  centrifugo za solato in jo zavrtimo, da se voda izloči, če centrifuge nimamo, vse skupaj damo na cedilo in pustimo, da voda odteče.

Regrat z radičem preložimo v skledo, v kateri bomo solato zamešali. Česen olupimo in s stiskalnico stisnemo, če nimamo stiskalnice za česen, položimo česen na desko in ga pritisnemo s stranjo noža, da ga stisnemo in potem na drobno nasekljamo, dodamo ga v skledo k opranem regratu in radiču.

Pripravimo si polivko, da prelijemo regrat in radič s krompirjem. Za solato uporabimo kvalitetno solatno olje, kis ki ga najraje uporabljate in sol. Da naš regrat ne bo premasten, prekisel ali preslan naredimo polivko za regrat in z žličko vse odmerimo. Najprej sol, potem kis, in nazadnje olje. Vse dobro pretresemo, da se sol stopi.
V prehrani na sploh moramo paziti, da ne pojemo preveč soli, saj to ni zdravo in povečuje visok krvni tlak. Olje moramo tudi uživati v manjših količinah zaradi visoke vsebnosti kalorij, na 15 g je 135 kalorij. Kisu, če je za naš okus prekisel, mu dodamo malo vode. Otroci imajo raje manj kislo solato in narezano na manjše koščke.

Ko je krompir kuhan, ga olupimo in na drobno še vročega narežemo v skledo na regrat in radič.

V skledi vse sestavine prelijemo s pripravljeno polivko in s čistimi rokami solato premešamo, da se sestavine porazdelijo in se regrat zmehča.

 

Vsako pomlad ga z veseljem pričakam in z veseljem pripravljam.

Zraven regrata in radiča s krompirjem pa ponudimo:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor