Odlične domače drobtine
Print Friendly, PDF & Email

Velikokrat nam ostane kruh in ko je star, nam ne gre več v slast. Star kruh se enostavno predela v domače krušne drobtine, ki jih lahko uporabimo za  ocvrtje piščanca, zrezke, ocvrto kolerabo in ostalo zelenjavo ali pa za zgostitev enolončnic, juh in omak. Za mesne, zelenjavne in gobove polpete. Pa še bi se našlo, kako vse lahko uporabimo drobtine.

odlicne-domace-drobtine (2)
Foto: Irena S. Trojar

Odlične domače drobtine – pripomočki:

  • pladenj za sušenje
  • nož
  • deska za rezanje
  • strojček za mletje
  • skleda
  • kozarček s pokrovom
  • pečica

Odlične domače drobtine – sestavine:

  • kruh

Odlične domače drobtine – priprava:

Opomba
Različne vrste kruha potrebujejo različen čas sušenja, odvisno je tudi od vlažnosti zraka v prostoru, v katerem sušimo kruh.

Vedno uporabljamo čist kruh. Pozorni moramo biti, da ni plesniv ali celo pokvarjen. Tak kruh je vlažen in ima vonj, če ga prerežemo, pa se oprijema noža.

Za domače drobtine največkrat uporabljamo bel kruh, ki se tudi hitreje posuši in zato ni več svež. Narežemo ga na majhne kocke in damo na pladenj in ga razgrnemo.

Odlične domače drobtine

Lahko ga posušimo na zraku – to pomeni, da ga pozimi sušimo v bližini grelnega telesa (radiatorja, kamina, štedilnika …). Lahko pa kruh sušimo v pečici na 50 – 80 stopinjah Celzija, to je tudi najhitrejši način. Poleti pa kruh ob sončnem vremenu sušimo zunaj. Med sušenjem kocke kruha večkrat premešamo, da spodnje pridejo na vrh in so vse kocke enako suhe.

Ko s prsti stisnemo kocko suhega kruha in se nam med prsti zdrobi, je kruh dovolj suh za mletje. Če pa sušimo kocke kruha v pečici, moramo počakati, da se ohladijo in šele takrat preverimo, ali so dovolj suhe.

Drobtine meljemo s strojčkom za mletje mesa ali s sekalnikom, obstajajo pa tudi strojčki, namenjeni prav mletju drobtin.

Odlične domače drobtine

Drobtine iz ostalih vrst kruha

Veliko bolj zdrave kot drobtine iz belega kruha, so drobtine iz črnega, koruznega, ajdovega, rženega ali polnozrnatega kruha. Postopek sušenja je enak, samo da traja dlje časa, ker takšen kruh vsebuje več vode in je tudi drugačne strukture. Po barvi se tudi poimenujejo drobtine.

Tudi kruh s semeni lahko posušite in zmeljete. Takšne drobtine se zelo dobro podajo k paniranju. Ne priporočam jih mešati z ostalimi drobtinam, ker imajo okus po semenih, ki so bile v kruhu.

Prav tako lahko posušimo makovke, vendar moramo pomisliti, kje jih bomo lahko uporabili (npr. jabolčni zavitek) če imate radi tudi mak.

Foto: Irena S. Trojar
Foto: Irena S. Trojar

Zgodi se, da nam ostanejo piškoti ali pa kupimo že polomljene. Tudi piškote lahko zmeljemo in tako imamo pripravljene sladke drobtine za posip cmokov, sladkih zavitkov ali pa naredimo pecivo, ki ga ni potrebno peči (čokoladne kroglice, kokosove kroglice …). Piškotov ni potrebno sušiti, ker ne vsebujejo vode.

Shranjevanje domačih drobtin

Pozorni moramo biti na to, kako shranimo domače drobtine. Najbolje jih je shraniti v posodo, ki jo lahko nepredušno zapremo in se drobtine v njej ne morajo navlažiti. Na posodo vedno napišemo, kakšne domače drobtine so shranjene v njej in datum shranitve. Uporabne so najmanj pol leta. To velja za vse, razen za drobtine kruha s semeni, ker semena lahko postanejo žarka in je zato trajanje uporabe takšnih domačih drobtin krajši. Vse pa je odvisno tudi od temperature, na kateri so drobtine  shranjene.

odlicne-domace-drobtine (1)
Foto: Irena S. Trojar

Uspešno uporabo drobtin v vaši kuhinji vam želi Lučka.

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor