Radič s polivko iz čemaža
Print Friendly, PDF & Email

Radič s polivko iz čemaža predstavlja okusno solato, ki jo lahko pripravljamo od konca poletja, pa vse do naslednjega poletja. Poleti na naših vrtovih radič postane preveč grenak, kosmat in gre v cvet. Če radič sejemo na gredice v začetku poletja, pa imamo radič že konec poletja tudi doma. V trgovini in na tržnici prodajajo radič vse leto, da si ga lahko privoščimo.

Prehranski strokovnjaki priporočajo uživanje radiča, še najbolj pa diabetikom, ker znižuje sladkor v krvi. Listi radiča vsebujejo karotin, kalcij, fosfor,železo, magnezij in vitamine D, B1, B2, …

 

Pripomočki za pripravo radiča s polivko iz čemaža:

  • skleda
  • nož
  • posoda s centrifugo za solato ali cedilo
  • žlica
  • vilice
  • kozarček s pokrovčkom za polivko
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočine

Sestavine za pripravo radiča s polivko iz čemaža

Za dve osebi:

  • 300 g čistega radiča
  • 50 g  čemaževega pesta
  • 50 ml jabolčnega kisa ali kis po okusu

Postopek priprave radiča s polivko iz čemaža

Radič skrbno naberemo že na vrtu in odstranimo grde liste, korenine radiča in ostale večje smeti. Kupljen radič nima vidne umazanije ampak ga vseeno dobro operite, preden ga pripravite.

Radič razdelimo na liste, po potrebi večje prerežemo na velikost po naši želji. Radič operemo v hladni stoječi vodi, operemo ga večkrat in vsakokrat v sveži hladni vodi, dokler ni voda, iz katere smo pobrali radič ostala čista. To je znak, da je radič čist. Potem radič naložimo v centrifugo za solato in jo zavrtimo, da se voda izloči, če centrifuge nimamo, vse skupaj damo na cedilo in pustimo, da voda odteče, vmes pa cedilo z radičem malo potresemo.

Radič preložimo v skledo in pripravimo čemažev pesto, za polivko, odtehtamo pesto v prazen kozarec za vlaganje in dodamo kis. olja in soli ni potrebno, saj pesto to že vsebuje. Kozarec zapremo in v roki dobro pretresemo, da se sestavine dobro pomešajo.

S prelivom prelijemo radič in z vilicami radič dobro premešamo, tako je radič je pripravljen za takojšno pojedino. 

Radiči in vse zelene solate so najokusnejše sveže pripravljene. Lučka Glaser

Preberite, pripravila sem vam recepte za različne solate, nekatere so primerne tudi za samostojen obrok:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor