Črna redkev in repa z jajci v solati
Črna redkev in repa z jajci v solati je sezonska solata, ki jo lahko pripravljamo od zgodnje jeseni do prvih spomladanskih dni, saj nam gomolji črne redkve in repe omogočajo večmesečno shranjevanje.
Okus in vonj črne redkve je rahlo pikanten, določa ga eterično olje z žveplom in gorčičnim oljem. Črna redkev vsebuje tudi vitamine B1, B2, B3, B5, B6, folno kislino in vitamin C. Vsebuje tudi nekaj kalcija, železa, magnezija, fosforja, žvepla in cinka. Repa pa je najbolj poznana po vitaminu C, ki ga vsebuje gomolj, mladi listi pa vsebujejo tudi vitamine A, C in K, in veliko kalcija in luteina, zaradi tega lahko tudi liste vključimo v prehrano.
Pripomočki za pripravo črne redkve in repe v solati:
- kuhinjski ročni rezalnik – ribežen
Sestavine za pripravo črne redkve in repe v solati:
Za štiri osebe:
- 600 g črne redkve
- 600 g repe
- 6 jajc
- 30 ml sončničnega olja
- kis po okusu
- sol po okusu
- poper po želji
Priprava črne redkve in repe v solati
Črni redkvi in repi odrežemo nadzemni zeleni del in ju dobro operemo, pomagamo si lahko z grobo kuhinjsko gobico, saj je, posebno pri redkvici, olupek zelo hrapav.
Odstranimo koreninski in zgornji zeleni del črne redkve in repe. Črno redkev olupimo, saj so olupki trdi, repe pa, če je mlada, ni potrebno olupiti.
S pomočjo ročnega kuhinjskega rezalnika črno redkev in repo s strgalnikom narežemo in v skledi premešamo.
V lonec damo v hladno vodo kuhati jajca in, ko voda zavre, jih na zmernem ognju pustimo vreti 10 do 12 minut.
Narezano črno redkev in repo najprej posolimo, nato dodamo olje in kis in vse skupaj premešamo, kuhana jajca olupimo prerežemo in naložimo na pripravljeno solato.
Jesenska ali zimska solata, vitaminsko bogata, žal pri otrocih ni priljubljena. Lučka Glaser
Črno redkev in repo lahko pripravimo tudi drugače:
- Črna redkev z jajci.
- Črna redkev v solati z govedino.
- Črna redkev s testeninami.
- Solata iz črne redkve in krompirja.
- Črna redkev z jabolki v solati.
- Črna redkev s korenčkom v solati.
- Črna redkev z vloženimi gobami.
- Črna redkev s fižolom.
- Črna redkev v narezku.