Regrat s fižolom v solati
Print Friendly, PDF & Email

Regrat s fižolom v solati je okusen, lahek, zdrav, popoln, uravnotežen obrok. Lahko ga jemo samostojno s koščkom dobrega domačega kruha. Lahko pa tako pripravljeno solato ponudimo tudi h kosilu. Po obroku iz regrata s fižolom v solati se počutimo prijetno in tudi prebava se običajno uredi že naslednji dan. Nekaj o učinkovinah fižola in regrata sme opisala že v dveh predhodnih prispevkih: regrat in fižol.

Regrat s fižolom- pripomočki:

  • lonec s pokrovko za kuhanje fižola
  • skleda
  • cedilo
  • deska za rezanje
  • nož
  • steklenička za polivko
  • kavna žlička

Regrat s fižolom – sestavine

Za 2 osebi:

  • 300 g regrata
  • 100 g kuhanega fižola (lahko tudi iz pločevinke)
  • česen
  • sol
  • jabolčni kis
  • bučno olje

Regrat s fižolom – priprava:

Suh fižol pregledamo in mu odstranimo vse smeti, nato ga speremo s tekočo vodo preko cedila in naložimo v lonec. Ponavadi pustimo fižol namakati preko noči, lahko pa ga zjutraj namočimo in po 5 urah je že primeren za kuhanje. Namočen fižol v cedilu ponovno speremo in lahko ga damo kuhat v osoljeno vodo. Fižol se kuha različno dolgo, odvisno od sorte in starosti fižola, tako, da je najbolje z pritiskom na fižol ugotoviti ali je dovolj kuhan. Lahko pa tudi uporabite fižol iz konzerve.

Za pripravo regratove solate je najbolj pomembno, da regrat naberemo v čistem okolju. Že pri nabiranju regratu očistimo vse stare, grde liste in odstranimo vso zemljo in suhe travice. Doma glavice regata razdelimo na listke, če so listki daljši, jih prerežemo na pol ali celo na tri dele, da so primerno veliki koščki za v usta, nato jih v stoječi vodi v skledi operemo in to večkrat, dokler ni voda iz katere smo pobrali regrat, čista. To je znak, da je regrat tudi čist. Potem regrat naložimo v cedilo, da odteče voda.


V stekleničko damo sol, jabolčni kis in bučno olje.

Stekleničko dobro zapremo in pretresemo, da se sol stopi in olje porazdeli med kis, tako dobimo enostavno polivko za solato..

Na čist regrat damo fižol, česen in prelijemo s polivko.

Vse sestavine (najbolje kar z roko) dobro premešamo in ponudimo.

Poleg priporočam: konopljin kruh, polnozrnati kruh ali pa polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči, ajdov kruh z orehimlečni bel kruh.

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.9]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor