Krompirjev langaš
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjev langaš  je v Prekmurju zelo priljubljen. Ga pa vsaka gospodinja pripravlja po svojem receptu. Tradicionalno ga postrežejo s česnovo polivko, čemažem v olivnem olju in ga pripravljajo na vseh prireditvah in praznovanjih, kjer predstavljajo kulinariko v Prekmurju.

Pripomočki za pripravo krompirjevega langaša:

  • lonec s pokrovko
  • štedilnik
  • tlačilka
  • sekljalnik
  • posoda za pripravo testa
  • kuhinjska krpa
  • kuhinjski pult
  • posodica za merjenje tekočine
  • tehtnica
  • nož
  • vilice
  • kozica
  • odcejalnik
  • papirnati prtički

Sestavine za pripravo krompirjevega langaša

Za šest oseb:

  • 250 g krompirja
  • 500 g moke
  • 300 ml mleka
  • 1 žlica sladkorja
  • 5 g  suhega kvasa
  • 1 žlica sončničnega olja za testo
  • olje za cvrtje, količina primerna od velikosti posode
  • sol po okusu
  • 1 žlico čemaža v olivnem olju

Za pripravo česnove polivke:

  • 5 strokov česna
  • 100 ml vode
  • sol po okusu

Za ljubitelje čemaža pa:

Priprava krompirjevega langaša:

Krompir olupimo, narežemo na kocke in ga skuhamo, ko je kuhan, mu odlijemo vodo in ga s tlačilko pretlačimo, da dobimo gladko krompirjevo maso.

Med tem časom, ko se krompir kuha, si pripravimo česnovo polivko. V sekljalnik damo olupljen česen, dodamo vodo in sol in vse skupaj sesekljamo in tako imamo pripravljeno česnovo polivko. Polivka ima bolj intenziven okus, če jo pustimo stati na sobni temperaturi med tem časom, ko pripravljamo langaše, zato je bolje, če jo pripravimo prej.

Ko je krompir pretlačen, mu dodamo mleko, sladkor, olje in sol in vse skupaj dobro premešamo.

V posodo za pripravo testa damo moko, krompir in kvas vse skupaj dobro premešamo in na kuhinjskem pultu testo pregnetemo.

Pregneteno testo damo nazaj v posodo v kateri smo pripravili testo in ga pokrijemo z kuhinjsko krpo, da vzhaja eno uro in se volumen testa poveča na dvojno količino.

Tako vzhajano testo damo na kuhinjski pult in oblikujemo hlebčke, ki tehtajo 60 g in jih razvaljamo na debelino približno enega centimetra, z vilicami razvaljane hlebčke prebodemo in jih pokrijemo z kuhinjskim prtičkom še za 30 minut, da ponovno vzhajajo.

V kozico nalijemo toliko olja, da bodo langaši med cvrtjem plavali, potem segrejemo olje in na njem obojestransko popečemo oblikovane  langaše, da dobijo lepo zlato rjavo barvo. Tako lepo zapečene langaše odlagamo v odcejalnik ali na papirnate prtičke.

Langaše postrežemo še tople skupaj s pripravljeno česnovo polivko in čemažev pesto.

Krompir lahko pripravimo tudi tako, da bodo gostje pomislili, da smo jim pripravili zrezke. Lučka Glaser

Poglejte pa še nekaj receptov iz krompirja:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor