Endivija z redkvico in fižolom
Print Friendly, PDF & Email

Endivija z redkvico in fižolom je osvežujoča zelo nasitna solata, ki jo lahko ponudimo kot samostojni obrok ali kot del kosila.

Endivija spada med zelenjavo, ki vsebuje vitamin A, C, kalcij, železo in magnezij.
Fižol pa je eden najpomembnejših virov rastlinskih beljakovin, v njem so tudi vitamini skupine B, številni minerali, pektini, polifenoli, lignini, fitinska kislina, nukleinske kisline in vlaknine.
Redkev vsebuje veliko mineralov kot so: kalcij, fosfor, železo in natrij, vsebuje pa tudi eterična olja z žveplom, gorčico in vitamine: B1, B2, B3, B5, B6 in veliko vitamina C, ki povečajo odpornost pri prehladnih obolenjih.

Kombinacija teh treh sestavin nam nudi vitaminsko bogato solato, primerno za vse letne čase.

Pripomočki za pripravo endivije z redkvico in fižolom:

  • blender

Sestavine za pripravo endivije z redkvico in fižolom

Za dve osebi:

  • 150 g očiščene in narezane endivije
  • 250 g očiščene in narezane rdeče redkvice
  • 200 g kuhanega fižola v zrnju (ali iz pločevinke)
  • olje po okusu
  • kis po okusu
  • sol po okusu

Priprava endivije z redkvico in fižolom

Redkvice v blenderju sesekljamo ali pa jih ročno narežemo na drobno, solato pa dobro operemo in  jo damo na cedilo, da voda odteče.

Fižolova zrnja, ki smo jih pred tem čez noč namočili v vodi, skuhamo v slani vodi, čas kuhanja je odvisen od starosti in vrsti fižola, pa tudi časa predhodnega namakanja. Lahko pa uporabimo tudi fižol iz pločevinke. Edivijonarežemo na tri do pet milimetrov široke rezance.

Narezano solato, redkvico in fižol damo v skledo, posolimo in dodamo olje in kis po okusu.

Vse skupaj dobro premešamo in solata je pripravljena, da jo lahko postrežemo.

Brez solate ni popolnega kosila, samo vzeti si moramo čas, da jo pripravimo. Lučka Glaser

Solate si pripravimo iz sestavin, ki jih imamo na razpolago, oglejte si še nekaj idej in si popestrite obroke:

  1. Mešana zimska solata.
  2. Osvežujoča solata s sirom.
  3. Šparglji v solati.
  4. Poletna solata s testeninami.
  5. Solata rdeč hrastov list z belim zeljem.
  6. Regrat s fižolom v solati.
  7. Regrat v solati z jajcem.
  8. Jan Bučar – regrat s krompirjem in ocvirki.
  9. Kumarice obložene z zelenjavo in jajci japonskih prepelic.
  10. Solatni krožnik.
  11. Kumarice v solati s kislo smetano.
  12. Kumarice s krompirjem v solati.
  13. Endivija z jajci.
  14. Črna redkev s fižolom.
  15. Črna redkev s korenčkom v solati.
  16. Črna redkev z jabolki v solati.
  17. Prepražena vrtna zelenjava s črno redkvico v solati.
  18. Radič štrucar z ješprenjem.
  19. Regrat in radič s krompirjem.
  20. Kislo zelje v solati.
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor