Regrat v solati z jajcem
Print Friendly, PDF & Email

Regrat v solati z jajčkom je priljubljena in okusna spomladanska solata ali samostojna jed. Narava nam ponuja najboljše ob pravem času, kar potrebuje naše telo. Regrat je ena najbolj razširjenih rastlin na svetu, ki raste po travnikih, njivah in vrtovih … Uživanje regrata krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo, pospešijo izločanje želodčnih in črevesnih žlez, jeter, žolčnika in trebušne slinavke. Regrat čisti kri, spodbuja presnovo in delovanje izločil in spodbuja izločanje odvečnih snovi iz telesa. Regrat pospešuje izločanje vode in urina iz telesa. Pomaga pa tudi telesu ob spremembi letnih časov. Regrat vsebuje tudi vitamine A, B in C in veliko kalija, železo, kalcij, natrij in drugih mineralov, 100 g regrata ima 49 kalorij. Pri nabiranju regrata moramo biti pozorni, da ga nabiramo v čistem okolju stran od cest, sprehajalnih poti in na sveže pognojenih površinah. Nabiramo mlade rastline, ki jih odrežemo pri korenini, da ostane regrat v šopku. Potem potrgamo vse grde in suhe liste potem jih spravimo v košaro.

Regrat v solati z jajcem – pripomočki:

 • košara za nabiranje ali večje vedro
 • nož
 • posoda za pranje
 • cedilo
 • kozica
 • deska za rezanje
 • steklenica za pripravo polivke
 • kavna žlica

Regrat v solati z jajcem – sestavine:

Za 2 obroka

 • 300 g regrata
 • 2 jajci
 • sol
 • kavna žlička česna
 • 50 ml kisa
 • 2 kavni žlici solatnega olja
 • voda po potrebi
 • pest trobentic za dekoracijo

Regrat v solati z jajcem – postopek:

Za pripravo regratove solate je najbolj pomembno, da regrat naberemo v čistem okolju. Že pri nabiranju regratu očistimo vse stare, grde liste in odstranimo vso zemljo in suhe travice. Doma glavice regata razdelimo na listke, če so listki daljši jih prerežemo na pol ali tri dela, da so primerno veliki koščki za v usta, nato jih v stoječi vodi v skledi operemo in to večkrat, dokler ni voda iz katere smo pobrali regrat čista. To je znak, da je regrat tudi čist. Potem regrat naložimo v cedilo, da odteče voda.

Jajca položimo v hladno vodo, ki smo jo nalili v  kozico in pristavimo na štedilnik in jih skuhamo v trdo. Ko jajca zmerno vrejo 10 minut so kuhana na trdo. Potem jih s hladno vodo ohladimo in olupimo. Za popestritev solate sem nabrala eno pest čistih trobentic, ki jih ne smemo splakovat z vodo, saj bi odplaknili vse koristne snovi na trobentici. Trobentica ima veliko vitamina C

Da naš regrat ne bo premasten, prekisel ali preslan naredimo polivko za regrat in z žličko vse odmerimo. Najprej sol potem kis, in nazadnje olje. Vse dobro pretresemo, da se sol stopi. Paziti moramo, da ne pojemo preveč soli, saj to ni zdravo in povečuje visok krvni tlak. Olje moramo tudi uživati v manjših količinah zaradi visoke vsebnosti kalorij na 15 g je 135 kalorij. Kisu, če je za naš okus prekisel, mu dodamo malo vode. Otroci imajo raje manj kislo solato in narezano na manjše koščke.

Regrat naložimo v skledo, dodamo na drobno nasekljan česen, polijemo s polivko in regrat dobro premešamo – najbolje kar s čistimo rokami.

Jajčka narežemo in naložimo na regrat in potresemo s trobenticami.

Regratovo solato lahko postrežemo zraven

Junčjih zrezekov po vrtnarsko s širokimi rezanci, svinjske krače, musake z mletim mesom, mrežne pečenke, testenin z domačo mesno omako, rižote po vrtnarsko, svinjske pečenke, pečenega purama s krompirjem, kanelonov s šunko in sirom, pitt iz skute, zelja in čebule, carbonara omake s širokimi rezanci, poleg jajčnega miksa, zlato ocvrtih sardelic, slastnega burekarižote z ajdovo kašo, jurčki in lisičkami, skupaj z omleto z bezgom, ali pa akacijevo omleto,  rižoto  koprivami, z ajdovimi žganci z ocvirki, piščančjimi bedri,  s špageti s čemažem in orehi, poleg rumene kolerabe po dunajsko, s slastnimi jetrci s polento, ali pa morda jajci pečenih na ocvirkih.

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor