Kremne rezine, kremšnite ali pašta krema
Kremne rezine, imenovane tudi kremšnite ali pašta krema, so kremna sladica sestavljena iz rumene (vaniljeve) kremne plasti in smetane, na vrhu pa ‘strehica’ iz listnatega testa, ki jo lahko potresemo z mletim sladkorjem. Skrivnost v mojem receptu je, da sem uporabila manj sladkorja in zato je kremna rezina še bolj okusna.
V marsikaterem kraju so znamenite kremne rezine, vendar najboljše so pripravljene doma, priprava po spodnjem receptu je enostavna in vedno, ko si jih zaželimo, si jih lahko z lahkoto pripravimo sveže. V hladilniku so lahko shranjene v tudi do 5 dni, in še vedno bodo sveže in okusne.
Skrivnost, da vam bodo kremšnite, oziroma kremne rezine uspele, je v pravilnem tehtanju sestavin in ravno pravšnjem času kuhanja. K rahlosti rumene, vaniljeve kreme, pa nam bo dodal trdo stepen beljak. In, ali ste vedeli, da je idealna velikost kremne rezine 7 x 7 centimetrov?
Pripomočki za kremne rezine
- 35 x 21 cm velik model ali pekač za kremne rezine
Sestavine za kremne rezine
Za 15 kremnih rezin:
- 1 l mleka
- 5 jajc
- 70 g pšenične moke tip 500
- 1 vanilin puding (prašek)
- 1 vanilin sladkor
- 100 g sladkorja
- 275 g listnatega testa (1 zavojček)
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 2 x 10 g Kremfixa
- 30 g mletega sladkorja za posip
Postopek priprave kremnih rezin
Listnato testo vzamemo iz hladilnika vsaj 10 minut pred uporabo in ga odvijemo, da se segreje na sobno temperaturo tako bo lažje za oblikovanje. Testo po širini prerežemo na polovico in vsako polovico listnatega testa med dvema listoma papirja za peko razvaljamo na velikost 35 x 21 cm, tako pripravljeno testo narežemo na 7×7 cm velike kvadratke in tako narezano listnato testo z vilicami večkrat prebodemo ter naložimo na pekač.
Priporočam, da testo narežemo pred peko, da potem lažje narežemo enakomerne kose.
Pečici nastavimo temperaturo na 200 °C (klasične peke) in, ko se pečica ogreje, vstavimo pripravljeno listnato testo, na srednjo rešetko v pečici in pečemo okoli 15 minut, da je lepo zlato zapečeno oziroma pri peki upoštevamo tudi navodila proizvajalca.
Ko imamo testo pečeno, se lotimo kreme.
Jajcem ločimo beljake in rumenjake in jih damo v večjo posodo za stepanje.
Beljakom dodamo 50 g sladkorja in vanilin sladkor ter iz teh sestavin stepemo trd sneg.
Rumenjake in 50 g sladkorja ročno ali strojno penasto umešamo, dodamo vanilin puding, 70 g moke in 100 ml mleka in zmešamo, da dobimo maso brez grudic.
V posodo damo 900 ml mleka in ga zavremo, v vrelo mleko dodamo maso z jajci in pudingom ter med stalnim mešanjem kuhamo 2 do 3 minute. Maso lahko skuhate tudi v mikrovalovni pečici, pri čemer se krema ne more prijeti na dno posode.
Kuhani vroči kremi takoj dodamo sneg beljakov, ki ga rahlo umešamo v maso.
V pekač ali model naložimo pečeno narezano listnato testo (polovico, polovico prihranimo za kasneje).
Čez testo prelijemo vso vaniljevo kremo in jo enakomerno poravnamo po celotni dolžini. Ko se krema v pekaču ohladi, stepemo sladko smetano skupaj s Kremfixom (glejte navodila proizvajalca). Zaradi dodanega Kremfixa bo smetana obstojnejša. Tako stepeno sladko smetano enakomerno premažemo čez rumeno, vaniljevo kremo.
Preostane nam le še, da čez stepeno smetano položimo preostalo listnato testo. In kremne rezine oziroma kremšnite ali pašta kreme so pripravljene. Po želji kremne rezine lahko po vrhu še posujete z mletim sladkorjem in ponudite svojim najdražjim.
Naj teknejo, samostojno ob kavi, čaju, domačemu soku, lahko pa tudi kot zaključek kosila ob juhah, mineštrah ali enolončnicah. V vsakem primeru so odlične.
Le kdo ne pozna slastne kremne rezine, kremšnite ali pašta kreme, jaz jo obožujem in vedno jo pripravim po tem receptu. Lučka Glaser
Zraven kremne rezine, kremšnite ali pašta kreme lahko ponudimo tudi katerega izmed domačih napitkov:
- Ovseno mleko (napitek).
- Pijača iz bezgovega cvetja (šabesa).
- Gosti sok iz vinogradniških breskev.
- Breskov sok za ozimnico.
- Ribezov sok iz sokovnika.
- Rabarbara in breskev v gostem soku.
- Zamrznjen 100 % robidov sok.
- 100 % robidov sok.
- Kutinov gosti sok.
- Grozdni sok iz sokovnika na paro.
- Gosti sok iz jabolk in breskev.
- Ingverjev napitek.
- Čaj iz plodov šipka.
- Lučka čaj.
- Čaj iz trobentice.