Zelje
Print Friendly, PDF & Email

Zelje je zelo razširjena vrsta zelenjave, ki spada v rod križnic, v katerih so tudi repa, koleraba, brstični in listni ohrovt, cvetača, brokoli in tudi gomolji, hren, oljna repica in redkev. Na tržišču je več vrst zelja: belo zelje, ki ga največ uporabljamo v kulinariki, kot tudi rdeče in kitajsko zelje.  Zelje je bilo nekoč kot hrana revnih na podeželju, danes pa je poznano kot zelenjava z največ vitamini, antioksidanti in vlakninami. Glavni antioksidanti so vitamini C, E in A. Že zgodovinski zapiski navajajo uporabo zelja že v času Rimljanov, morjeplovci pa so se pred dolgimi potovanji po morju založili z večjo količino kislega zelja.

Belo zelje.

Priprava sladkega belega zelja v kulinariki je zelo različna, pripravljamo ga lahko kot sladko zelje, iz katerega lahko pripravljamo različne solate, omake, enolončnice, ali pa ga preprosto dodajamo jedem, da izboljšamo okus. Že samo ime sladkega zelja nam pove, da je njegov okus sladkoben in daje jedem specifičen okus.  Z zeljnato glavo imamo zelo malo dela – odstranimo zgornje poškodovane in umazane liste, potem pa ga preprosto narežemo, saj so listi v notranjosti čisti.

Rdeče zelje.

Rdeče zelje je najbolj poznano v času praznovanja sv. Martina, ko ga dušenega ponudimo zraven poznane Martinove pečene goske ali pečene svinjine. Okusne in zanimive so tudi zelenjavne pite, ki nas malo spominjajo na burek.

Kitajsko zelje.

Kitajsko zelje ima nežne liste, bogate z vitaminoma B in C, je blagega okusa, odlično za pripravo solate in je zelo hitro kuhano kot zelenjavna jed.

Oglejte si nekaj receptov za pripravo obroka iz sladkega belega, rdečega in kitajskega zelja:

Kislo zelje je zakladnica hranilnih in zdravilnih sestavin, vitaminov C in A, železa, fosforja, magnezija, kalija, natrija, kalcija, kakor tudi balastnih snovi, folne kisline in beljakovin. Zelje s kisanjem ne izgubi zdravilnih lastnosti, med kisanjem v času fermentacije, se razvijejo še vitamini B12, B6, B3, B5 in dodatno še vitamin C. Skisano zelje so pripravljali že v starih časih, saj je nepogrešljivo v zimskem času in kisanje je najstarejši način priprave shranka, ki se uporablja še danes.

Kislo zelje za solato.

Kislo zelje je v kulinariki zelo razširjeno, saj je zelo veliko receptov iz kislega zelja, od golaža, enolončnic, juh, omak, solat do zeljnih pit. Kislo zelje si lahko tudi pripravimo sami doma, drugače pa ga lahko kupimo v vsaki trgovini, kjer je pakiran v steklene kozarce ali manjša vedra. Najbolj okusen pa je, če ga kupimo na tržnici in zraven zaprosimo še za kakšen kozarec zelnice, to je tekočina ki jo izloči zelje v času kisanja, ki ga imenujemo tudi fermentacija, in je polna vitaminov in mineralov.

Oglejte si nekaj receptov za pripravo obroka iz kislega zelja:

Pa še nekaj receptov z nasveti za pripravo shrankov, ki vsebujejo zelje:

Fermentirana zelenjava.

Jeseni je naš vrt poln različnih vrtnin, ki jih lahko uporabimo za pripravo fermentirane zelenjave, da postane zelenjava kisla. Za pripravo potrebujemo samo malo večje steklene kozarce s pokrovom, pri vsaki mešanici pa je potrebno, da za osnovo uporabimo belo zelje, saj rdeče in kitajske zelje nista primerna.

Spodaj sem pripravila recepte za pripravo shrankov, da si lahko ogledate postopke in načine za shranjevanje zelja.

Zelje, sladko ali kislo, je koristno za naše telo, ker nas oskrbuje z vitamini, minerali in vlakninami. Zelje nam pripomore h krepkejšemu zdravju in povrhu ga lahko uporabljamo v veliko različnih jedeh ali pa samostojno z dodatki – prepričajte se s prispevki, ki so navedeni zgoraj v tem članku.

Jejte zelje in si okrepite zdravje. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor