Zelje
Zelje je zelo razširjena vrsta zelenjave, ki spada v rod križnic, v katerih so tudi repa, koleraba, brstični in listni ohrovt, cvetača, brokoli in tudi gomolji, hren, oljna repica in redkev. Na tržišču je več vrst zelja: belo zelje, ki ga največ uporabljamo v kulinariki, kot tudi rdeče in kitajsko zelje. Zelje je bilo nekoč kot hrana revnih na podeželju, danes pa je poznano kot zelenjava z največ vitamini, antioksidanti in vlakninami. Glavni antioksidanti so vitamini C, E in A. Že zgodovinski zapiski navajajo uporabo zelja že v času Rimljanov, morjeplovci pa so se pred dolgimi potovanji po morju založili z večjo količino kislega zelja.
Priprava sladkega belega zelja v kulinariki je zelo različna, pripravljamo ga lahko kot sladko zelje, iz katerega lahko pripravljamo različne solate, omake, enolončnice, ali pa ga preprosto dodajamo jedem, da izboljšamo okus. Že samo ime sladkega zelja nam pove, da je njegov okus sladkoben in daje jedem specifičen okus. Z zeljnato glavo imamo zelo malo dela – odstranimo zgornje poškodovane in umazane liste, potem pa ga preprosto narežemo, saj so listi v notranjosti čisti.
Rdeče zelje je najbolj poznano v času praznovanja sv. Martina, ko ga dušenega ponudimo zraven poznane Martinove pečene goske ali pečene svinjine. Okusne in zanimive so tudi zelenjavne pite, ki nas malo spominjajo na burek.
Kitajsko zelje ima nežne liste, bogate z vitaminoma B in C, je blagega okusa, odlično za pripravo solate in je zelo hitro kuhano kot zelenjavna jed.
Oglejte si nekaj receptov za pripravo obroka iz sladkega belega, rdečega in kitajskega zelja:
- Belo zelje v enolončnici.
- Rdeče zelje z jabolkom.
- Sladko zelje s krompirjem.
- Slastna pita iz skute, zelja in čebule.
- Prepraženo sveže zelje z mletim mesom.
- Slastno sladko zelje s svinjino.
- Puhast krompirjev narastek z zeljem in bučo.
- Dušeno sladko zelje s krompirjem.
- Dušeno sladko zelje.
- Zelje s paradižnikom.
- Zavitek z rdečim zeljem.
- Zeljna solata s koruzo.
- Solata iz svežega zelja.
- Kitajsko zelje s pomarančo.
- Lignji s kitajskim zeljem in sezamom.
- Solata s kitajskim zeljem.
Kislo zelje je zakladnica hranilnih in zdravilnih sestavin, vitaminov C in A, železa, fosforja, magnezija, kalija, natrija, kalcija, kakor tudi balastnih snovi, folne kisline in beljakovin. Zelje s kisanjem ne izgubi zdravilnih lastnosti, med kisanjem v času fermentacije, se razvijejo še vitamini B12, B6, B3, B5 in dodatno še vitamin C. Skisano zelje so pripravljali že v starih časih, saj je nepogrešljivo v zimskem času in kisanje je najstarejši način priprave shranka, ki se uporablja še danes.
Kislo zelje je v kulinariki zelo razširjeno, saj je zelo veliko receptov iz kislega zelja, od golaža, enolončnic, juh, omak, solat do zeljnih pit. Kislo zelje si lahko tudi pripravimo sami doma, drugače pa ga lahko kupimo v vsaki trgovini, kjer je pakiran v steklene kozarce ali manjša vedra. Najbolj okusen pa je, če ga kupimo na tržnici in zraven zaprosimo še za kakšen kozarec zelnice, to je tekočina ki jo izloči zelje v času kisanja, ki ga imenujemo tudi fermentacija, in je polna vitaminov in mineralov.
Oglejte si nekaj receptov za pripravo obroka iz kislega zelja:
- Zeljna juha s fižolom.
- Kmečko kislo zelje.
- Fižolova juha s kislim zeljem.
- Praženo kislo zelje.
- Sarme s kislim zeljem.
- Tradicionalni segedin ali golaž s kislim zeljem.
- Kislo zelje s tuno.
- Zeljna zloženka s piščančjim mesom.
- Praženo zelje s čičeriko.
- Praženo kislo zelje s slanino.
- Kislo zelje s čičeriko in piščancem – odlična večerja ali malica.
- Večerja – kislo zelje z bučnimi semeni in mladim sirom.
- Dušeno kislo zelje s fižolom in piščancem.
- Sarma s skuto in kislim zeljem.
- Svinjska rebra s kislim zeljem v pečici.
- Kislo zelje v solati.
Pa še nekaj receptov z nasveti za pripravo shrankov, ki vsebujejo zelje:
Jeseni je naš vrt poln različnih vrtnin, ki jih lahko uporabimo za pripravo fermentirane zelenjave, da postane zelenjava kisla. Za pripravo potrebujemo samo malo večje steklene kozarce s pokrovom, pri vsaki mešanici pa je potrebno, da za osnovo uporabimo belo zelje, saj rdeče in kitajske zelje nista primerna.
Spodaj sem pripravila recepte za pripravo shrankov, da si lahko ogledate postopke in načine za shranjevanje zelja.
- Fermentirana zelenjava.
- Bolgarska solata za ozimnico.
- Kisanje zelja v kozarcih.
- Vložena paprika z zeljem.
Zelje, sladko ali kislo, je koristno za naše telo, ker nas oskrbuje z vitamini, minerali in vlakninami. Zelje nam pripomore h krepkejšemu zdravju in povrhu ga lahko uporabljamo v veliko različnih jedeh ali pa samostojno z dodatki – prepričajte se s prispevki, ki so navedeni zgoraj v tem članku.
Jejte zelje in si okrepite zdravje. Lučka Glaser