Lignji s kitajskim zeljem in sezamom
Print Friendly, PDF & Email

V pozni jeseni se prične sezona odličnih velikih in mesnatih jadranskih lignjev. Najokusnejši so, če jih pripravimo na hitro. Lignji s kitajskim zeljem in sezamom so ravno prav mehki, da se topijo v ustih, zelenjava še nekoliko trda, po vrhu pa rahlo popražen sezam in začimbe. Božansko sozvočje okusov in arome na hitro!

lignji-s-kitajskim-zeljem-in-sezamom-9

Lignji s kitajskim zeljem in sezamom – pripomočki:

  • deska
  • oster nož
  • večja ponev s pokrovko

Lignji s kitajskim zeljem in sezamom – sestavine:

  • lignji-s-kitajskim-zeljem-in-sezamom-1en jadranski ligenj po osebi
  • 20 dg kitajskega zelja po osebi
  • začimbe za marinado (rožmarin, poper, oljčno olje)
  • žlička sezamovega olja za peko
  • sol
  • gomaso (strt in pražen sezam s soljo) 1 žlička posipa na vsak ligenj

Lignji s kitajskim zeljem in sezamom – postopek priprave

Očiščene jadranske lignje (kako jih očistite lahko pogledate tukaj) rahlo operite, dajte jih v posodo, posujte z poprom, rožmarinom in nekaj žlic oljčnega olja. Premešajte in pustite, da se sestavine nekoliko povežejo.

lignji-s-kitajskim-zeljem-in-sezamom-2

Medtem očistite in narežite kitajsko zelje. Zagrejte ponev in sezamovo olje. Na razgreto olje dodajte lignje in pecite nekaj minut.

lignji-s-kitajskim-zeljem-in-sezamom-4

Ko začno spuščati sok jih obrnite in dodajte kitajsko zelje.

lignji-s-kitajskim-zeljem-in-sezamom-5

lignji-s-kitajskim-zeljem-in-sezamom-6

Zelje in lignje premešajte in pokrijte za nekaj minut.

lignji-s-kitajskim-zeljem-in-sezamom-7

Ko zelje nekoliko upade po vrhu posipajte gomaso. Gomaso vsebuje sol zato soljenje zelja in lignjev ni potrebno. Lignji že sami vsebujejo dovolj soli.

lignji-s-kitajskim-zeljem-in-sezamom-8

Jed servirajte na ogrete krožnike in takoj ponudite. Za lepši izgled lahko po krožniku pokapljate nekaj oljčnega olja in dodate sveže mlet poper. Za dodatek lahko ponudite tudi rezino popečenega kruha.

lignji-s-kitajskim-zeljem-in-sezamom-10

Pameten nasvet
Če želite prehransko bogat obrok bodite res dosledni in živil med pripravo ne pregrevajte predolgo. Kratka in hitra priprava je lahko tudi prehranska prednost.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Lignji so odlično lahko prebavljivo beljakovinsko živilo, seveda če jih pravilno pripravite. Ne obdelujte jih na previsoki temperaturi saj preveč zakrknjena (koagulirana) beljakovina močno zakisa organizem in je skoraj neprebavljiva. Povedano drugače od take priprave živila naše telo nima nič, čeprav je bila jed mogoče okusna in na pogled privlačna. Popecite jih zelo na hitro na sezamovem olju, ki je od vseh olj najstabilnejše in najprimernejše za peko saj vsebuje sezamol. Sezamol je močan antioksidant, ki to olje naredi izredno stabilno. Oljčno olje dodajte ko je jed že gotova saj boste tako ohranili vse pozitivne lastnosti, ki se pri termični obdelavi uničijo. Lignji vsebujejo kalij (246 mg), fosfor (221 mg), natrij (44 mg), magnezij (33 mg), kalcij (32 mg) in nekaj drugih elementov v sledeh. Kot vsi ostali mehkužci pa imajo tudi izredno visoko vsebnost holesterola (kar 233 mg na 100 gr živila). Kitajsko zelje ima nizek glikemični indeks (15) in vsebuje malo kalorij (le 16 kcal na 100 g živila), malo ogljikovih hidratov (le 3,23 g na 100 g živila, od tega 1,2 g vlaknin). Kot vse vrste zelja tudi kitajsko zelje vsebuje veliko vitamina C. Zato je res pomembno, da ga pripravimo na hitro ali povedano drugače “al dente” in tako ohranimo ta pomemben in toplotno občutljiv vitamin. Ta izredno zdrava in ne kalorična zelenjava vsebuje tudi zajetno količino kalcija (77 mg), magnezija (13 mg), fosforja (29 mg), kalija (238 mg), natrija (9 mg), železa (0.31 mg) ter drugih elementov v sledeh. Tako sestavljen obrok je primeren za diabetike saj ne vsebuje kratkih ogljikovih hidratov, ki pospešijo dvig krvnega sladkorja po zaužitju obroka. Iz istega razloga je primeren tudi v dietni prehrani za zmanjševanje ali ohranjanje zdrave telesne teže. Zaradi pretežno beljakovinske sestave in seveda hitre priprave je dobrodošel kot popestritev za večerjo. Zvečer potrebujemo beljakovine zaradi regeneracije tkiv ter tvorbe hormonov in encimov v nočnem času.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor