Belo zelje v enolončnici
Zeleni listi belega zelja, pripravljeni v enolončnici, so preprosta, a okusna enolončnica, pri pripravi katere porabimo zunanje zelene liste zelja. Takšna enolončnica je zdrav in nizkokaloričen obrok, ki nas prijetno nasiti in nam ne obleži v želodcu.
Zunanji zeleni listi belega zelja vsebuje veliko folne kisline in je koristen za ljudi, ki so pod stresom, vsebuje pa tudi vitamine iz skupine B in tudi veliko vitamina C in na 100 g samo 22 kilokalorij. Ko zaužijemo belo zelje v enolončnici, se v telesu glukoza iz belega zelja, v več ur trajajočem procesu presnavlja in počasi prehaja v krvni obtok. Belo zelje pomaga tudi pri presnovi ogljikovih hidratov in med drugim pomaga pri hujšanju …
Pripomočki pri pripravi belega zelja v enolončnici:
- nož
- deska za rezanje
- korito ali večja skleda za pranje zeljnih listov
- skleda
- tehtnica
- merica za tekočino
- lonec s pokrovko velikosti za 3 litre
- kozica
- žlica
- kuhalnica
- mečkalo
- krožnik
- štedilnik
Sestavine za pripravo belega zelja v enolončnici
Za 4 osebe:
- 500 g očiščenega svežega zelja
- 500 g krompirja
- 1 l vode za kuhanje
- 2 stroka česna
- žlica jušne zelenjavne začimbne mešanice
- sol po okusu
- poper po želji
- žlica domačih ocvirkov
Postopek priprave belega zelja v enolončnici
Zelene zunanje zeljne liste odtrgamo od stebla, poškodovane liste zavržemo, lepe nepoškodovane dobro operemo in narežemo na drobno kakor za zeljnato solato.
Krompir olupimo, operemo, narežemo na manjše kose in zalijemo z 1 l vode za kuhanje.
Na krompir naložimo narezano zelje, pokrijemo s pokrovko in kuhamo, da je zelje mehko – kuhano. V tem času je kuhan tudi krompir. Med tem, ko čakamo, da se zelje in krompir skuhata, lahko olupimo česen in ga sesekljamo.
Kuhanem zelju dodamo česen, jušno zelenjavo, sol, poper.
Mečkalo uporabimo, da dobro zmečkamo zelje in krompir, vendar pustimo, ostanejo manjši koščki, saj dajo občutek večje sitosti takšni enolončnice.
Če želite enolončnico zabeliti z ocvirki, v kozici segrejte ocvirke in zabelite enolončnico z vročimi ocvirki, kuhajte še 2 minuti, preizkusite slanost, po potrebi dosolite.
Enolončnico postrežete v globokem krožniku, zraven pa domač kruh.
Priporočam: mlečni bel kruh iz kruhomata, konopljin kruh, polnozrnat kruh, polnozrnat kruh z ovsnimi kosmiči,enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
Poskusite tudi: Slastno dušeno zelje kot priloga.
Bogastvo našega belega zelja, lahko pripravljamo na različne načine, a vedno je koristno za naše telo.
Lučka Glaser