Kisanje zelja v kozarcih
Print Friendly, PDF & Email

Kislo zelje je bogato z vitamini, ki so nujno potrebni za naš organizem, še posebej v zimskem času, ker nam krepijo imunski sistem. Kisanje zelja je že zelo star proces in v večini se to dela na kmetijah. Vendar, ker smo si tudi tisti brez kmetije, zaželeli svoje domače kislo zelje, smo iznašli način kisanja zelja v kozarcih, ki je povsem preprost.

kisanje-zelja-v-kozarcih-7

 Kisanje zelja v kozarcih – pripomočki:

  • tehtnica
  • ribežen za zelje
  • večja posoda ( lahko večja plastična posoda)
  • stekleni kozarci
  • pokrovčki za kozarce

Kisanje zelja v kozarcih – sestavine:

Sestavine bodo navedene za količino 10 kg stehtanega narezanega zelja. Sestavine prilagajamo lastnim potrebam.

  • 10 kg očiščenega in narezanega zelja
  • 230 g soli
  • 3 žlice popra v zrnu
  • 10 (+-) lovorjev listov

Kisanje zelja v kozarcih – postopek priprave:

Izberemo zdrave in čvrste glave zelja. Nam najljubše zelje za kisanje je sorta Varaždinsko zelje. Glave očistimo in odstranimo umazane vrhnje liste. Zelje prerežemo po polovici in nato še na četrt ter izrežemo stržene.

kisanje-zelja-v-kozarcih-1

Pripravimo  začimbe: sol, poper in lovor. Sol je pomemben dodatek pri fermentaciji, zato je pomembno, da ga dodamo dovolj in zato je priporočljivo, da ne solimo po občutku ter sol odmerimo s tehtanjem.

kisanje-zelja-v-kozarcih-2

Zelje s pomočjo ribeželna za zelje naribamo na 3 mm široke rezance. Če bomo kisali manjšo količino zelja in če nimamo ribeželna za zelje, se zelje zelo lepo nareže tudi na salamoreznico. V posodo sipamo ribano zelje in po plasteh enakomerno solimo in dodamo poprova zrnca in lovorjev list. Zelje ves čas močno tlačimo. Opazilo bomo, da bo začelo izločati vodo. Tako naribamo zelje pustimo stati 2 uri.

kisanje-zelja-v-kozarcih-3

Po 2-eh urah zelje natlačimo v steklene kozarce. Presenečeni boste, koliko ga boste spravili v en steklen kozarec. Ker kisanje zelja poteka na osnovi mlečnokislinskega vrenja ali fermentacije, po pogojih brez kisika, temu pravimo anaerobno, je zato zelo pomembno, da zelje čimbolj močno natlačimo v kozarce, da ne bo med zeljem praznega prostora. Ob tlačenju bo zelje izločilo vodo.

kisanje-zelja-v-kozarcih-4

Pokrovčke samo položimo na kozarce, pomeni da jih ne zapremo. Ker bo potekala fermentacija, obstaja možnost, da bo voda tekla iz kozarcev, zato priporočam, da kozarce damo v pekač od pečice, ki bo ujel odtečeno vodo. Tako pripravljene kozarce postavimo v temen prostor, kjer naj bo na 21 do 24 stopinjah Celzijah. Po 3-eh dne po potrebi zelje še potlačimo in s pokrovčki tesno zapremo. V primeru, da bi ugotovili, da v kozarcih ni dovolj vode, kar se načeloma ne bi smelo zgoditi, dodamo žlico ali dve vode.Kozarce očistimo in odnesemo v klet oz. prostor za ozimnico.

kisanje-zelja-v-kozarcih-6

Čez 3 do 4 tedne lahko že poskusimo kako nam je uspelo naše domače kislo zelje v kozarcih. Kislo zelje v kozarcih bo ostalo uporabno tudi do enega leta.

kisanje-zelja-v-kozarcih-9

Največ vitaminov zaužijemo z uživanjem presnega kislega zelja, tako da si ga pripravimo kot prilogo ali solato. Z termično obdelavo vsekakor uničimo nekaj dragocenih vitaminov, vendar nikakor se ne moremo upreti slastnemu segedinu – recept tukaj ali okusni domači pečenici s kislim zeljem in ajdovimi žganci – recept tukaj. Ste poskusili že sarmo s skuto in kislim zeljem? Mmmmm, res nekaj posebnega – receptu tukaj.

Dober tek!kisanje-zelja-v-kozarcih-10

Dodaj odgovor