Zavitek z rdečim zeljem
Print Friendly, PDF & Email

Obožujem zelenjavne zavitke. Tokrat sem pripravila zavitek z rdečim zeljem, ki je izpolnil vsa moja pričakovanja. Zavitek z rdečim zeljem, je okusna in nasitna brezmesna jed, katere priprava ni težavna.

zavitek-z-rdečim-zeljem (1)

Pripomočki za pripravo zavitka z rdečim zeljem

  • nož
  • deska za rezanje
  • ribežen
  • skleda
  • večji vok  s pokrovom (moj je premera 30 cm)
  • pekač, ki ste ga dobili skupaj s pečico
  • 1 list papirja za peko
  • skodelica
  • čopič za mazanje
  • majhna kozica
  • kuhalnica
  • valjar
  • merilnik tekočin
  • kuhinjska tehtnica
  • štedilnik, el. pečica

Sestavine za zavitek z rdečim zeljem

Za 5-6 oseb:

  • 1,3 kg rdečega zelja
  • 500 g listnatega testa (2x 250 g)
  • 2 večja korenčka (ni nujno, lahko pa)
  • 1 kocka kokosove masti (ali druge maščobe, ki jo uporabljate za kuhanje)
  • 45 g masla
  • 2 žlici kisa (vinski ali jabolčni)
  • 1 večja čebula
  • sol po okusu
  • muškatni orešček po okusu
  • poper po okusu
  • timijan po okusu
  • 2,5 dl vode (+ morda še kakšen cl)
  • 1 celo jajce
  • malo moke za lažje valjanje testa

Postopek priprave zavitka z rdečim zeljem

Najprej rdeče zelje očistimo slabih listov in odstranimo steblo in trde dele. Nato pa rdeče zelje naribamo (ali na roke na režemo na tanke rezance). Prav tako olupimo in nasekljamo čebulo. Po želji, lahko dodate še korenje, ki ga prav tako očistite in na drobno naribate ali sesekljate.

zavitek-z-rdečim-zeljem

Sedaj v večjem voku segrejete kocko kokosove masti in na njej prepražite čebulo.

zavitek-z-rdečim-zeljem (4)

Ko čebula rahlo porumeni, v vok stresemo še na tanko naribano rdeče zelje (in korenje), dodamo začimbe in zalijemo z 2,5 dl vode. Premešamo.

zavitek-z-rdečim-zeljem (5)

Pokrijemo s pokrovko in na zmerni temperaturi kuhamo 25 minut. Vmes občasno premešamo in preverimo, če je morda potrebno doliti še malo vode. A najverjetneje, to ne bo potrebno. Sicer pa pazite, da ne boste dolili preveč vode. Vode mora biti le toliko, da se rdeče zelje ne bo prijelo.

Po 25 minutah rdeče zelje odstavimo s štedilnika in pustimo, da se malo ohladi.

Sedaj priklopimo električno pečico in temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica).

V manjši kozici stopimo maslo (pazimo, da se ne zažge) in pripravimo delovno površino (sama jo pogrnem z večjo bombažno krpo), valjar in listnato testo (če boste uporabili zamrznjeno testo, ga seveda pravočasno vzemite iz zamrzovalnika in odtajajte).

zavitek-z-rdečim-zeljem-1

Na rahlo pomokani površini listnato testo razvaljajte na približno 1-2 mm debelo. Spodnjo polovico testa na rahlo, s pomočjo čopiča za mazanje premažite z malo masla (ne veliko, kajti maslo bomo še potrebovali za kasneje).

zavitek-z-rdečim-zeljem (8)

Na spodnjo polovico testa razporedite polovico rdečega zelja, ki se je sedaj že nekoliko ohladilo.

zavitek-z-rdečim-zeljem (9)

Sedaj vse skupaj zrolamo v zavitek. Zavitek z rdečim zeljem položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.

zavitek-z-rdečim-zeljem-2

Enako postopek ponovimo z preostalim testom in dušenim rdečim zeljem.

Nato v skodelici razžvrkljamo jajce, ki mu dodamo stopljeno maslo, ki nam je še ostalo. S to mešanico dobro premažemo oba zavitka z rdečim zeljem.

zavitek-z-rdečim-zeljem (13)

Pečemo 25 minut, v pečici, ki se je že ogrela na 170 °C (ventilacijska pečica). Ko je zavitek z rdečim zeljem pečen, mora imeti lepo zlato rumeno barvo. Preden ga razrežemo in postrežemo, počakamo kakšno minutko, saj se bo tako lepše rezal.

zavitek-z-rdečim-zeljem (18)Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor