Fermentirana zelenjava
Print Friendly, PDF & Email

Fermentirana zelenjava za ozimnico spada med najstarejše postopke shranjevanja zelenjave in gre pravzaprav za čisto navadno kisanje zelenjave, za katero ni potrebno kuhanje ali zalivanje s kisom. S takšnim načinom shranjevanja si pripravimo okusno, kislo in tudi zdravo zelenjavo, ki vsebuje veliko mlečnokislinskih bakterij, ki so naravni probiotik. Pri pripravi fermentacije mešane zelenjave mora po količini prevladovati zelje, da si pripravimo res okusno solato za hladne zimske dni.

 

Pripomočki za pripravo fermentirane zelenjave:

  • deska za rezanje
  • nož
  • večja posoda za mešanje narezane zelenjave
  • 2 večja 4 – 5 l kozarca s pokrovom
  • 2 manjša kozarca s pokrovom
  • lesene palčke (npr. od sladolednih lučk ali kaj podobnega)

Sestavine za pripravo fermentirane zelenjava:

Za 2 večja 4-5 l steklena kozarca

  • 2000 g očiščenega narezanega zelja
  • 1200 g očiščenega narezanega zelenega paradižnika
  • 1000 g očiščene narezane zelene ali rumene paprike
  • 400 g očiščenega narezanega rdečega korenja
  • 130 g čebule
  • 3 stroki česna
  • 100 g soli

Postopek priprave fermentirane zelenjave:

Vso zelenjavo operemo in očistimo, odstranimo vse nagnite dele in jo narežemo na drobno. Zelje, čebulo in papriko narežemo kot rezance, zelen paradižnik, korenček in česen pa na tanke kolobarje.

Narezano zelenjavo stresemo v večjo posodo jo posolimo in dobro premešamo in pustimo stati 12 – 24 ur, da se sol razpusti, zelenjava zmehča in in izpusti lastne sokove.

Posoljeno in premešano zelenjavo naložimo v večja čista kozarca, malo nad polovico in jo dobro potlačimo, da pride sok na površje. Na potlačeno zelenjavo naložimo lesene palčke, pripravimo pa si tudi čista primerna manjša kozarca, ki ju napolnimo z vodo in ju postavimo v večja kozarca, da obtežimo narezano zelenjavo. Večja kozarca pokrijemo s pokrovom, ki ga z navojem ne zapremo, ampak samo pokrijemo, da lahko med vretjem plini nemoteno izhlapijo iz kozarca in ga postavimo v prostor s sobno temperaturo. Če kozarce preveč napolnimo lahko med fermentacijo tekočina prekipi in se nam razlije.

V primeru, da bi večji kozarec, v katerem je zelenjava povsem zaprli s pokrovčkom in ga zategnili, moramo po treh dneh preveriti in odpreti, saj nam kozarec zaradi kemijskih reakcij lahko tudi poči

Tako napolnjen in obtežen kozarec pustimo stati na sobni temperaturi približno 3 tedne.
Po približno treh tednih je solata pripravljena, iz kozarca umaknemo manjši kozarec in lesene palčke in iz velikega kozarca vzamemo toliko fermentirane zelenjave kot jo rabimo, da jo postrežemo in nato vrnemo lesene palčke in manjši kozarec napolnjen z vodo, tako poskrbimo, da je zelenjava skozi pokrita s tekočino. Kozarec lahko postavimo tudi v hladnejši prostor. Tako fermentirana zelenjava je uporabna najmanj šest mesecev.

Enostavno, zanimivo in z malo truda si lahko sami pripravimo zdravo in vitaminsko bogato solato. Lučka Glaser

Da pa bo shramba polno založena si oglejte tudi druge načine priprave shrankov:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor