Slastno sladko zelje s svinjino
Zadnja leta imam najraje jedi na žlico. So tople, lahke in okusne, prebudijo spomine na otroštvo. Ena izmed takih jedi je tudi sladko zelje s svinjino. Je zelo okusna in nadvse preprosta, zanjo rabite le nekaj sestavin, zato je tudi cenovno zelo ugodna, jemo jo lahko vsaj dva dneva, ko se kuha, pa lahko naredimo še kup drugih opravil. To je le nekaj izmed razlogov, zakaj se jo splača pripraviti. 🙂
Pripomočki za pripravo slastnega sladkega zelja:
- večji lonec
- kuhalnica
- štedilnik
- kuhinjska deska
- kuhinjski nož
- kozarec
- čajna žlička
Sestavine za pripravo slastnega sladkega zelja za 4 osebe:
- 250 g svinjskega stegna
- polovica srednje velikega zelja
- 1 srednje velika čebula
- 3 krompirji
- nekaj litrov vode
- štiri žličke (domače) začimbne mešanice
- 1 žlička popra
- 2 zvrhani žlički soli
- 3 žličke sladke rdeče mlete paprike
- ščepec timijana
- oljčno olje
- dve rezini kruha (in po želji žlica kisle smetane)
Postopek priprave sladkega zelja:
V loncu segrejemo oljčno olje. Nanj dodamo sesekljano čebulo in jo dušimo. Nato dodamo na večje kocke narezano svinjsko meso. Premešamo.
Ko dobi meso nekaj barve in ni več rdeče, mu dodamo začimbno mešanico, poper in sol. Premešamo.
Na zmernem ognju počasi kuhamo in redno mešamo nekje okoli 20 minut. Po potrebi dodamo samo kakšno žlico vode, nič več. Po 20 minutah dodamo rdečo mleto papriko in premešamo. V lonec dodamo še na kocke narezan krompir in premešamo.
Potem vse zalijemo z malo tople vode, a zaenkrat še ne veliko. Potem dodamo še nasekljano zelje. Ne prestrašite se, ker bo videti, da je ogromno zelja. Slednje se bo med kuhanjem poleglo in ga ne bo več toliko. 🙂 Potem dolijemo toliko vode, da bo zelje pokrito.
Lonec pokrijemo in sladko zelje s svinjino kuhamo na majhnem ognju okoli 90 minut.
Ko je sladko zelje s svinjino že skoraj končano, na ponvi, kamor smo prvotno dodali žlico oljčnega olja, dodamo na kocke narezan kruh. Posolimo ga in potresemo s timijanom. Kocke kuha nežno prepečemo.
Kuhano sladko zelje s svinjino postrežemo toplo.
Po vrhu potrosimo popečene kocke kruha, po želji lahko dodamo še žlico kisle smetane. In ta povsem preprosta, a nadvse okusna in želodcu prijazna jed pripravljena. Dober tek! 🙂