Večerja – kislo zelje z bučnimi semeni in mladim sirom
Print Friendly, PDF & Email

Kislo zelje z bučnimi semeni in mladim sirom je prehransko bogata, uravnotežena kombinacija živil za večerjo, ki vam bo narisala nasmešek ugodja na obrazu. Pripravljena hitro vam bo zvečer podarila več časa, zjutraj pa se boste zbudili polni energije in spočiti.

kislo-zelje-z-naribanim-sirom-in-konopljo-6

Večerja – kislo zelje z bučnimi semeni in mladim sirom – pripomočki:

  • krožnik
  • strgalo za sir
  • žlica

Večerja – kislo zelje z bučnimi semeni in mladim sirom – sestavine:

  • 150 do 200 g naribanega surovega kislega zelja
  • 2 do 3 jušne žlice zdrobljenih bučnih semen
  • 80 do 100 g drobno naribanega mladega kravjega sira
  • 2 do 3 jušne žlice hladno stiskanega bučnega olja
  • sveže mlet poper
  • po želji tudi mešanica domačih posušenih zelišč

Količina je primerna za eno lačno osebo, najbolje jo je prilagoditi posamezniku. Čas priprave: nekaj minut.

Večerja – kislo zelje z bučnimi semeni in mladim sirom – postopek priprave

Na servirni krožnik položite grmado iz ribanega kislega zelja.

kislo-zelje-z-naribanim-sirom-in-konopljo-1

Preko s strgalom na tanke laske naribajte 80 do 100 g mladega kravjega sira.

kislo-zelje-z-naribanim-sirom-in-konopljo-2-3

Po vrhu posipate 2 do 3 jušne žlice zdrobljenih bučnih semen in preko vsega prelijete 2 do 3 jušne žlice hladno stiskanega bučnega olja. Ponudite kot grmado, vsak posameznik naj svoj krožnik premeša sam. Za bolj lačne lahko dodate še rezino kruha in po vrhu domačo jetrno pašteto za bogove.

kislo-zelje-z-naribanim-sirom-in-konopljo-4

Pameten nasvet
Za dekoracijo in boljšo aromo po vrhu dodajte nekaj sveže mletega popra ali med prsti zdrobljene lističe domače mešanice posušenih zelišč.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Kislo zelje je prebiotik (vsebuje vlaknine) in probiotik (mlečno kislinske bakterije) hkrati, zato nam po preobilni kuhani in mastni hrani lahko učinkovito pomaga pri ohranjanju zdrave črevesne mikroflore in dobrega imunskega sistema. Vsebuje tudi veliko vitamina C in kalcija. Z dodatkom svežega mladega kravjega sira boste dodali tudi nepredelane maščobe in beljakovine. Z bučnimi semeni in bučnim oljem pa tudi zajetno količino bazičnih mineralov kalij, kalcij in magnezij, ki pomagajo dvigniti ph v telesu. Bučna semena vsebujejo tudi veliko železa (v manjših količinah tudi fosfor, cink, selen in jod), vitamin E, vitamine skupine B ter kar 25 do 30 % zdravih beljakovin. Zaradi vsebnosti prehranskih vlaknin v kislem zelju in bučnih semenih in dodatka beljakovin v siru in semenih je glikemični indeks nizek, prebava pa odlična. Vsebnost mineralov in vitaminov pospešuje in uravnava presnovne procese, ščiti celice pred oksidativnim stresom, pomaga pri sproščanju energije pri presnovnih procesih, ugodno vplivajo na kožo in lase, pomaga pri čiščenju telesa. Tako sestavljen obrok je primeren za regeneracijo po športnih aktivnostih, za diabetike ter ohranjanje zdrave telesne teže. Pomagal bo vašemu telesu dobro opraviti naloge regeneracije in zjutraj se boste zbudili kot novi. Za zajtrk si lahko privoščite pečena jajčka s pršutom in kislim zeljem, tako boste še dodatno okrepili svoj imunski sistem.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor