Zeljna zloženka s piščančjim mesom
Zeljna zloženka s piščančjim mesom je lahko polnovredno kosilo ali večerja. Je pisana mešanica zelja, piščančjega mesa, riža in začimb. Obogatimo jo s prelivom, ki ji daje prav poseben okus. Priprava je enostavna in hitra.
Zeljna zloženka s piščančjim mesom – pripomočki
- deska za sekljanje
- nož
- ponev za praženje
- posoda za kuhanje
- pekač
- pečica
Zeljna zloženka s piščančjim mesom – sestavine
za 5 oseb
- 0,5 kg mletega piščančjega mesa
- 1 kg narezanega kislega zelja
- 100 g riža
- 1 večja čebula
- 3 stroki česna
- 50 g prekajene slanine
- 2 žlici rastlinskega olja
- 2 žlici olivnega olja
- 2 žlici paradižnikove mezge
- ščepec soli (po okusu)
- ščepec mletega popra
- ščepec majarona
- ščepec timijana
- ščepec kurkume
- 1 jajce
- 100 g naribanega sira (po želji)
za preliv
- 180 g kisle smetane
- 100 g naribanega sira (po želji)
- 1 jajce
Zeljna zloženka s piščančjim mesom – postopek
Na olju prepražimo nasekljano slanino, čebulo in česen.
Med tem časom, ko pražimo, kuhamo riž – 10 minut, ga precedimo in oplaknemo z mrzlo vodo.
V ponev dodamo meso in začimbe, posolimo in vse skupaj dobro prepražimo.
Meso malo ohladimo, dodamo riž in stepeno jajce ter dobro premešamo.
Premešani mesni masi dodamo še sir in premešamo.
Kislo zelje malo oplaknemo z vodo (da ne bo preslano) in v pekač položimo eno plast zelja (porabimo polovico zelja).
Na plast zelja stresemo mesno maso in jo prekrijemo s preostalim zeljem.
Za preliv zmešamo kislo smetano, jajce in sir.
Preliv prelijemo po zgornji plasti zelja.
Pekač položimo v pečico ogreto na 200 stopinj Celzija in pečemo 45 minut.
Ko je vrhnja plast zloženke lepo zapečena, jo vzamemo iz pečice in postrežemo.
Resnično je dobra, lahko bi rekli: eksplozija okusov! Naj vam tekne!