Zeljna zloženka s piščančjim mesom
Print Friendly, PDF & Email

Zeljna zloženka s piščančjim mesom je lahko polnovredno kosilo ali večerja. Je pisana mešanica zelja, piščančjega mesa, riža in začimb. Obogatimo jo s prelivom, ki ji daje prav poseben okus. Priprava je enostavna in hitra.

Zeljna zloženka s piščančjim mesom

Zeljna zloženka s piščančjim mesom – pripomočki

  • deska za sekljanje
  • nož
  • ponev za praženje
  • posoda za kuhanje
  • pekač
  • pečica

Zeljna zloženka s piščančjim mesom – sestavine

za 5 oseb

  • 0,5 kg mletega piščančjega mesa
  • 1 kg narezanega kislega zelja
  • 100 g riža
  • 1 večja čebula
  • 3 stroki česna
  • 50 g prekajene slanine
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • ščepec soli (po okusu)
  • ščepec mletega popra
  • ščepec majarona
  • ščepec timijana
  • ščepec kurkume
  • 1 jajce
  • 100 g naribanega sira (po želji)

za preliv

  • 180 g kisle smetane
  • 100 g naribanega sira (po želji)
  • 1 jajce

Zeljna zloženka s piščančjim mesom – postopek

Na olju prepražimo nasekljano slanino, čebulo in česen.

Zeljna zloženka s piščančjim mesom

Med tem časom, ko pražimo, kuhamo riž – 10 minut, ga precedimo  in oplaknemo z mrzlo vodo.

Zeljna zloženka s piščančjim mesom

V ponev dodamo meso in začimbe, posolimo in vse skupaj dobro prepražimo.

Zeljna zloženka s piščančjim mesom

Meso malo ohladimo, dodamo riž in stepeno jajce ter dobro premešamo.

Zeljna zloženka s piščančjim mesom

Premešani mesni masi dodamo še sir in premešamo.

Zeljna zloženka s piščančjim mesom

Kislo zelje malo oplaknemo z vodo (da ne bo preslano) in v pekač položimo eno plast zelja (porabimo polovico zelja).

Zeljna zloženka s piščančjim mesom

Na plast zelja stresemo mesno maso in jo prekrijemo s preostalim zeljem.

Zeljna zloženka s piščančjim mesom

Za preliv zmešamo kislo smetano, jajce in sir.

Zeljna zloženka s piščančjim mesom

Preliv prelijemo po zgornji plasti zelja.

Zeljna zloženka s piščančjim mesom

Pekač položimo v pečico ogreto na 200 stopinj Celzija in pečemo 45 minut.

Zeljna zloženka s piščančjim mesom

Ko je vrhnja plast zloženke lepo zapečena, jo vzamemo iz pečice in postrežemo.

Zeljna zloženka s piščančjim mesom

Resnično je dobra, lahko bi rekli: eksplozija okusov! Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor