Svinjska rebra s kislim zeljem v pečici
Print Friendly, PDF & Email

Svinjska rebra s kislim zeljem v pečici dišijo in so tako slastna, da se mi še danes, ko pišem recept cedijo sline! Priprava je enostavna in hitra, pekla se bodo kar sama! Užitek ob pogledu, ko jed postavimo na mizo pa je nepopisen.

svinjska-rebra-s-kislim-zeljem-v-pecici-11

Svinjska rebra s kislim zeljem v pečici – pripomočki:

 • nož
 • deska
 • pekač s pokrovom
 • ventilacijska pečica

Svinjska rebra s kislim zeljem v pečici – sestavine:

 • svinjska-rebra-s-kislim-zeljem-v-pecici-10,5 kg kislega zelja
 • 0,5 kg manj mastnih svinjskih reber brez kože
 • nekaj stebel rožmarina
 • 4 zrna česna
 • noževo konico mlete sladke paprike
 • suha mešanica domačih začimb (bazilika, origano, zelena, peteršilj, luštrek)
 • sol po okusu
 • za ljubitelje pikantnega lahko tudi polovička zdrobljene posušene čili paprike
 • pol dl vode

Svinjska rebra s kislim zeljem v pečici – postopek priprave

Na dno pekača s pokrovom položite pol kilograma kislega zelja. Preko zelja namestite nekaj posušenih stebel rožmarina (za aromo).

svinjska-rebra-s-kislim-zeljem-v-pecici-2

Nasekljajte česen, dodajte ostale začimbe in sol ter zdrobite z nožem.

svinjska-rebra-s-kislim-zeljem-v-pecici-3

svinjska-rebra-s-kislim-zeljem-v-pecici-4

Z zdrobljeno začimbno pasto premažite pol kilograma manj mastnih svinjskih reber brez kože. Položite jih na zelje, prilijte pol decilitra vode, pokrijte in postavite v ogreto pečico. Nekoliko ščepcev sladke mlete paprike lahko posipate tudi po zelju.

svinjska-rebra-s-kislim-zeljem-v-pecici-5

Pecite eno uro na 170° C. Pekač vzemite iz pečice, po potrebi dolijte vode ali obrnite meso (prerežite na dva dela če je to potrebno). Pokrijte in pecite še dobre pol ure na nekoliko višji temperaturi. Jed je gotova, ko lahko dolge vilice brez težave zabodete v meso, barva je zlato rumena, skorjica pa krhka.

svinjska-rebra-s-kislim-zeljem-v-pecici-6

Meso položite na desko in ga razrešite na rezine kot jih dopuščajo kosti. Položite nazaj na pečeno kislo zelje, po želji nekoliko pokapljajte z oljčnim oljem in ponudite.

svinjska-rebra-s-kislim-zeljem-v-pecici-10

Pameten nasvet
Kaj dodati pod pameten nasvet? K jedi vsekakor ponudite kozarec primerno ohlajenega rdečega vina. Pojejte čimprej, ko so rebrce še vroče.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Kislo zelje ima nizek glikemični indeks (le 15), svinjska rebra pa so beljakovinsko in maščobno živilo zato jim indeksa ne merimo. Ogljikovi hidrati v zelju so pretežno neprebavljivi balasti ko pa jim dodamo še beljakovine in maščobo je takšna jed kompleksna in dovolj nasitna, da nas ne bo pustila na cedilu z energijo. Po zaužitju ne bo “kamna v želodcu” ampak samo prijetna lahkotnost in občutek energije. Jed je primerna za diabetike in ohranjanje zdrave telesne teže. Rebrce vsebujejo kar nekaj maščobe, zato ob takšnih jedeh ni primerno pitje hladnih pijač. Živalske maščobe se na nižji temperaturi strdijo in so zato slabše prebavljive.
Ocena:
Skupaj: 32 Povprečno: 4.2]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor