Svinjska rebra s kislim zeljem v pečici
Svinjska rebra s kislim zeljem v pečici dišijo in so tako slastna, da se mi še danes, ko pišem recept cedijo sline! Priprava je enostavna in hitra, pekla se bodo kar sama! Užitek ob pogledu, ko jed postavimo na mizo pa je nepopisen.
Svinjska rebra s kislim zeljem v pečici – pripomočki:
- nož
- deska
- pekač s pokrovom
- ventilacijska pečica
Svinjska rebra s kislim zeljem v pečici – sestavine:
- 0,5 kg kislega zelja
- 0,5 kg manj mastnih svinjskih reber brez kože
- nekaj stebel rožmarina
- 4 zrna česna
- noževo konico mlete sladke paprike
- suha mešanica domačih začimb (bazilika, origano, zelena, peteršilj, luštrek)
- sol po okusu
- za ljubitelje pikantnega lahko tudi polovička zdrobljene posušene čili paprike
- pol dl vode
Svinjska rebra s kislim zeljem v pečici – postopek priprave
Na dno pekača s pokrovom položite pol kilograma kislega zelja. Preko zelja namestite nekaj posušenih stebel rožmarina (za aromo).
Nasekljajte česen, dodajte ostale začimbe in sol ter zdrobite z nožem.
Z zdrobljeno začimbno pasto premažite pol kilograma manj mastnih svinjskih reber brez kože. Položite jih na zelje, prilijte pol decilitra vode, pokrijte in postavite v ogreto pečico. Nekoliko ščepcev sladke mlete paprike lahko posipate tudi po zelju.
Pecite eno uro na 170° C. Pekač vzemite iz pečice, po potrebi dolijte vode ali obrnite meso (prerežite na dva dela če je to potrebno). Pokrijte in pecite še dobre pol ure na nekoliko višji temperaturi. Jed je gotova, ko lahko dolge vilice brez težave zabodete v meso, barva je zlato rumena, skorjica pa krhka.
Meso položite na desko in ga razrešite na rezine kot jih dopuščajo kosti. Položite nazaj na pečeno kislo zelje, po želji nekoliko pokapljajte z oljčnim oljem in ponudite.