Vložena paprika z zeljem
Print Friendly, PDF & Email

Poletje in jesen sta velikodušna s svojimi plodovi. In sedaj je čas, da si nekaj tega sonca ustekleničimo za mrzle in turobne zimske dni. Imate radi vloženo papriko? Imate radi kislo zelje? Če je odgovor 2 x da, potem je to pravi recept za vas.

vložena-paprika-z-zeljem-7Vložena paprika z zeljem – pripomočki:

  • tehtnica
  • nož
  • ribež
  • 4 stekleni kozarci volumen 3 l
  • večja skleda
  • lonec
  • lesene palčke

Vložena paprika z zeljem – sestavine:vložena-paprika-z-zeljem-1

  • 4 kg manjših in večjih paradajz paprik
  • 4 kg zelja
  • 1,3 l kisa za vlaganje
  • 3,9 l vode
  • 3 žlice soli + sol za soljenje zelja
  • 3 žlice sladkorja
  • mešanica začimb – gorčična semena, koriander, celi poper

Vložena paprika z zeljem – postopek:

Paprike umijemo in osušimo. Nato jih očistimo semen, tako da jim odrežemo pokrovček. Zelje narežemo na tanke rezance, lahko kar z nožem, lahko si pomagamo z ribežem, lahko pa kar s pomočjo salamoreznice.

vložena-paprika-z-zeljem-3

Zelje solimo in pustimo, da odstoji 2 do 3 ure. Zaradi soli bo spustilo veliko soka. Med tem, ko čakamo, da se zelje omehča, skuhamo mešanico vode in kisa in ji dodamo sol in sladkor. V vreli tekočini blanširamo paprike. Poberemo jih iz tekočine in jih odložimo na cedilo, da se odtečejo. Tekočino pustimo, da se ohladi.

vložena-paprika-z-zeljem-2

Paprike polnimo tako, da vsako pest zelja močno stisnemo, da odteče sok in nato jih čimbolj napolnimo z zeljem.

vložena-paprika-z-zeljem-4

Filane paprike naložimo v steklene kozarce. Obračamo jih tako, da čimbolje izkoristimo prostor v kozarcu. Na vrhu kozarca zataknem  leseno palčko, da ne bodo paprike splavale na vrh. V vsak kozarec nasujemo nekaj zrnc črnega popra, gorčičnih semen in koriandra. Nato do vrha nalijemo hladno mešanico kisa in vode. Če nam ostane kaj mešanice vode in kisa, jo prihranimo, ker morda jo bo treba še doliti.

vložena-paprika-z-zeljem-5

Kozarce postavimo na pekač od pečice in na njih pokrove samo položimo. Tako jih pustimo 3 do 4 dni, da se začne proces fermentacije.

vložena-paprika-z-zeljem-6

Po treh ali štirih dneh preverimo, če je morda potrebno doliti še mešanice vode in kisa. Nato pokrove tesno zapremo in kozarce hranimo na temnem in hladnem. Takšna paprika je odličen nadomestek solate. Lepo se poda k pečenem mesu in k mesnim narezkom.

vložena-paprika-z-zeljem-7

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor