Bolgarska solata za ozimnico
Bolgarska solata za ozimnico je shranek, pri katerem uporabimo pridelke, ki smo jih pridelali na vrtu ali njivi. Mešanica, ki jo vsebuje bolgarska solata, je zanimiva, okusna, lepa na pogled in pri pripravi uporabimo vrtnine, ki jih med zadnjimi pobiramo na vrtu in njivi. V poznem jesenskem času in dolgotrajni zimi, je bolgarska solata, ki je polna vitaminov in mineralov, dobrodošla priloga raznim mesnim narezkom, kot solata pri kosilu, ali kot samostojni obrok za tiste, ki obožujejo solate.
Pripomočki za pripravo bolgarske solate:
- večje sklede
- cedilo
- multipraktik z nastavkom za ribanje (lahko tudi ročni ribežen)
- 10 l lonec
- deska za rezanje
- nož
- cedilo
- vedro za odlaganje narezanih pridelkov
- plastična banja za mešanje narezanih pridelkov
- kozarci (900 ml) s pokrovčki
- 9 mrežic za vlaganje
- štedilnik
- etiketa in svinčnik
Sestavine za pripravo bolgarske solate
Za 12 kozarcev po 900 ml:
- 2 kg zelja (očiščenega)
- 2 kg zelenega paradižnika (očiščenega)
- 2 kg rdeče paprike (očiščene)
- 1 kg korenja mešanega (očiščenega)
- 2 kg kumar (olupljenih)
- 1 kg čebule (olupljene)
- 1 l kisa za vlaganje
- 3 l vode
- 300 g sladkorja
- 500 ml sončničnega olja
- sol po okusu
Postopek priprave bolgarske solate
Očiščeno zelje narežemo na manjše dele in ga naribamo na multipraktiku, ker je količina velika, ga stresemo v večje vedro. Če nismo ljubitelji storža, ki je na sredini zeljnate glave, ga izrežemo.
Zelen paradižnik razrežemo in odstranimo slabe dele in peclje, nato ga narežemo na multipraktik.
Enako storimo tudi s papriko, ki jo najprej razpolovimo in odstranimo pecelj in semena ter jo nato z multipraktikom naribamo.
Korenček očistimo in ga na multipraktiku naribamo kot repo.
Kumarice olupimo, na obeh straneh odrežemo konice , ki so lahko grenke in nam pokvarijo shranek in jih naribamo z multipraktikom.
Čebulo olupimo in jo razrežemo na manjše kose, naribamo jo čimbolj na tanko.
Sedaj, ko imamo pripravljene vse sestavine, jih v večjih vedrih premešamo, na koncu vse skupaj stresemo v plastično banjo, posolimo po okusu, dobro premešamo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo stati 24 ur.
Naslednji dan v loncu zavremo mešanico kisa in vode, ko zavre, dodamo še olje in sladkor. Med vrenjem stresemo v lonec vso zelenjavo in pustimo, da počasi vre na zmernem ognju 10 minut. Po 10 minutah začnemo polniti kozarce tako, da tekočina pokriva zelenjavo, pri tem si pomagamo z mrežicami za vlaganje, ki potisnejo zelenjavo v kozarce tako, da kis prekrije zelenjavo. Polne in zaprte kozarce za nekaj minut obrnemo na pokrovček.
Kozarce po nekaj minutah pravilno obrnemo, jih pokrijemo s kuhinjsko krpo ali odejo in pustimo, da se počasi ohladijo. Ko so kozarci ohlajeni, jih opremimo z etiketo na kateri je podatek o vsebini in času shranka. Kozarce shranimo v neogrevan prostor, pravilno pripravljena in shranjena bolgarska solata je uporabna najmanj eno leto.
Poglejte še ostalo ozimnico, ki jo pripravim iz svojega vrta:
- Sataraš za ozimnico.
- Paradižnikova omaka z malancani.
- Kumare narezane v kisu.
- Vložene naribane (solatne) kumarice.
- Ajvar z dodanimi bučkami.
- Stročji fižol v slanici za ozimnico.
- Pikantni bučni namaz.
- Bučke vložene v slanici.
- Stročji fižol v kisu za ozimnico.
- Najboljša jušna zelenjavna mešanica.
Veliko dela in truda, toda za dobro gospodinjo in dober shranek ni dela in truda nikoli preveč in odveč.
Lučka Glaser