Sarme s kislim zeljem
Print Friendly, PDF & Email

Sarme s kislim zeljem so priljubljena jed ob zimskih dneh, še posebej običajno ob novem letu. Pa tudi v ostalih dneh nadvse teknejo. Prednost sarme je v tem, da jo lahko jemo tudi več dni in kar je še boljše –  sarma je naslednje dni še okusnejša. Sarme se lahko pripravijo z različnimi nadevi, vendar klasika je, da nadevamo liste kislega zelja z nadevom iz mletega mesa, riža in začimb.

Pripomočki za pripravo sarme:

  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • žlica
  • žlička
  • krožnik
  • lonec s pokrovko
  • kozica velika za nadev s pokrovko
  • kozica mala za omako
  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo sarme

Za 8 oseb

Za zavijanje in kuhanje sarme:

  • 1 skisana zeljna glava (približno 1 kg)
  • 750 g naribanega kislega zelja
  • 8 tankih rezin prekajene slanine
  • ščep kumine po želji
  • 1 l vroče vode ali več po potrebi
  • sol po okusu

Za pripravo nadeva za sarme:

  • 1 žlica sončničnega olja ali domače masti
  • 1 kg mletega mesa (pol govedine, pol svinjine)
  • 3 stroki česna
  • poper po želji in okusu
  • sol po okusu
  • 200 g dolgozrnatega riža
  • 200 ml vode

Za pripravo omake za sarme:

  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlička sladke mlete paprike
  • 2 žlici črne moke tip  1100
  • 200 ml vode

Postopek za pripravo sarme s kislim zeljem:

Pripravimo vse sestavine, da kakšno sestavino ne pozabimo in je naknadno ne iščemo po kuhinji.

V kozici segrejemo olje ali mast in med mešanjem prepražimo zmleto meso, da zakrkne, dodamo riž, sol, poper in česen. Pražimo in mešamo, da se sestavine dobro premešajo in riž postekleni, nato zalijemo z vodo. Pokrijemo in pustimo, da zavre in kuhamo 5 minut. Maso pustimo pokrito, da se ohlaja, medtem ko pripravljamo liste skisane zeljne glave.

Liste zeljne glave pri storžu odrežemo in previdno odstranjujemo liste pazimo, da se nam listi ne trgajo.  Če želimo manj kisle sarme, liste zelja in naribanega zelje speremo pod tekočo vodo pred uporabo. Na razgrnjene liste položimo po 1-2 zvrhani žlici nadeva,

list zapognemo najprej od strani, nato še zavijemo po dolžini.

V lonec naložimo na dno narezano kislo zelje, nanj naložimo pripravljene sarme.

Sarme lahko naložimo tudi v dveh nadstropjih in po vrhu obložimo z rezinami prekajene slanine.

Potresemo še s kumino in sarme obtežimo z plitvim porcelanastim krožnikom, da se med kuhanjem ne odpirajo. Oblijemo z vročo vodo, da so sarme v tekočini med kuhanjem, pokrite sarme počasi kuhamo 1 – 1,5 ure.

Posebej pripravimo omako. V mali kozici nekoliko segrejemo olje ali mast, prepražimo moko, ko se maščoba z moko zapeni, dodamo mleto sladko papriko, premešamo in zalijemo z vodo, dodamo še paradižnikovo mezgo premešamo in prevremo, da je omaka brez grudic in se zgosti.


S kuhanih sarm odstranimo porcelanast krožnik, ter sarme oblijemo z omako. Pustimo na šibkem ognju vse skupaj prevreti še 10 minut v pokritem loncu. Preizkusimo ali so sarme dovolj slane, po potrebi dosolimo.

Sarme, če jih skuhamo še za dva ali tri dni, postavimo na hladno, da se na hitro ohladijo in ohlajene imamo potem shranjene na hladnem, najbolje v hladilniku, ko jih želimo jesti jih preložimo v manjši lonec in pogrejemo samo toliko sarm, kolikor jih bomo pojedli v enem obroku.


Sarme vedno pripravim med novoletnimi prazniki, pa včasih še kar tako, ker jih enostavno obožujem. Lučka Glaser

Priporočam ogled še ostalih mojih zimskih receptov:

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor