Kislo zelje v solati
Kislo zelje v solati si pripravimo v zimskem času, ko nam primanjkuje sveže zelenjave, telo pa potrebuje veliko vitaminov in mineralov.
Najboljše je kislo zelje, takoj ko ga vzamemo iz posode, v kateri je bil skisan. Če si takega nismo pripravili doma, ga lahko skozi vse leto kupimo na tržnici. Če ga kupimo na zalogo in nam ga je nekaj ostalo, ga naložimo v steklen kozarec, zalijemo z zelnico in tesno zapremo. V hladni temni shrambi ali hladilniku nam zdrži najmanj do tri mesece.
Kislo zelje vsebuje na 100 g samo 18 kalorij, vitamine A, B3, B5, B6, B12, C in minerale: kalcij, magnezij, natrij, železo, kalij …
Česen, ki je tudi sestavni del kislega zelja, je naravni antibiotik, ki ga v kulinariki premalo uporabljamo, saj se ga mnogi zaradi močnega vonja izogibajo. Česen vsebuje mnoge zdravilne snovi, ki na nas pozitivno vplivajo in nas varujejo pred prehladnimi obolenji.
Pripomočki za pripravo kislega zelja v solati:
- skleda
- vilice
- deska za rezanje
- nož
- žlica
Sestavine za pripravo kislega zelja v solati
Za dve osebi:
- 1 kozarec kislega zelja (720 ml)
- 3 stroki česna
- 2 žlici sončničnega olja ali olja po želji
- poper po želji
- kumina po želji, cela ali mleta
- sol po okusu
Postopek za pripravo kislega zelja v solati:
Kislo zelje iz kozarca preložimo v skodelico. Med prelaganjem ga zrahljamo, saj je v kozarcu natlačen in stisnjen, obenem pa ga tudi poizkusimo in če je za nas preveč kislo, ga lahko na kratko speremo pod hladno tekočo vodo.
Stroke česna olupimo in česen na drobno narežemo ter potresemo po kislem zelju, dodamo pa še sončnično ali drugo vrsto olja.
Vse skupaj rahlo pomešamo, po želji ali potrebi dodamo še poper in kumino. Če smo kislo zelje pred pripravo splaknili pod tekočo vodo, poizkusimo, če je dovolj slano in po potrebi dosolimo.
Hitro, koristno, zdravo in okusno pripravljena solata. Lučka Glaser
Zelje, sladko ali kislo, si lahko pripravimo tudi malo drugače:
- Fermentirana zelenjava.
- Praženo kislo zelje.
- Zeljna juha s fižolom.
- Fižolova juha s kislim zeljem.
- Belo zelje v enolončnici.
- Tradicionalni segedin ali golaž s kislim zeljem.
- Sarme s kislim zeljem.
- Sladko zelje s krompirjem.