Sarma s skuto in kislim zeljem
Do sedaj sem se srečala s klasično sarmo iz mletega mesa, z dodatkom prekajenega mesa, riža in kislega zelja. Zadnjič sem tuhtala kaj naj ponudim zraven pečenega odojka in se na koncu odločila za sarmo s skuto in kislim zeljem, ki odlično nevtralizira okus po mesu. Seveda je dobra tudi kot samostojen obrok.
Sarma s skuto in kislim zeljem – pripomočki:
- posoda za mešanje
- deska za rezanje
- nož
- žlica
- skleda za mešanje
- glinena posoda (ali kakšna druga, ki je primerna za v pečico)
Sarma s skuto in kislim zeljem – sestavine:
- 1 glava kislega zelja za sarmo
- 1 kg skute
- 1 večji lonček kisle smetane
- 6 žlic pšeničnega zdroba
- 3 jajca
- 1 manjša čebula
- žlička soli
- 200 ml smetane za kuhanje
- 100 ml mleka
- žlička mešanice začimb
Sarma s skuto in kislim zeljem – postopek kuhanja:
Glavi kislega zelja odstranimo posamezne liste in jim odrežemo trde dele. Če so listi veliki, jih prerežemo na pol.
V posodi zmešamo skuto, jajca, kislo smetano, na drobno sesekljano čebulo, pšenični zdrob in sol. Vse skupaj temeljito premešamo.
Liste kislega zelja premažemo s skutno filo in jih zavijemo kot sarme.
Sarme zložimo v ognjevarno posodo s pokrovom, v takšno da se bodo lahko kuhale v pečici. Pripravimo preliv za sarme iz 200 ml smetane za kuhanje in 100 ml mleka. Sestavini premešamo, dodamo malo mešanice začimb in prelijemo preko sarm.
Posodo s sarmami pokrijemo s pokrovom in jih damo peči v pečico na 190 stopinj Celzija cca. 45 minut.
Pečene sarme se odlično obnesejo tople ali mrzle. So prava poslastica.