Zeljna solata s koruzo
Ko se sezona sveže zelenjave izteka, pride na vrsto čas za zelje. Ne le, da je to zelenjava, ki jo imamo doma tudi pozimi, zelje je prava zakladnica zdravja. Če pa skrbimo tudi za to, da v hladnejših mesecih ne pridelamo preveč kilogramov, je zelje nalašč za današnje kosilo.
Zeljna solata s koruzo – pripomočki:
- nož in deska ali ribežen ali salamoreznica
- skleda
- cedilo
- žlica
Zeljna solata s koruzo – sestavine
Za 5-6 oseb:
- cca. 800 gglava belega zelja
- 160 g koruze v konzervi
- bučno olje
- kis
- sol
- mleta kumina
Zeljna solata s koruzo – postopek:
Zeljno glavo očistimo umazanih listov. Najprej jo prerežemo na polovico, nato pa vsak del narežemo na tanke rezance. Zelje lahko tudi naribamo ali pa narežemo na salamoreznico. Pri rezanju s salamoreznico je postopek hiter in dobimo enakomerne rezance, a je čiščenje salamoreznice precej zamudno opravilo.
Konzervo koruze odpremo, ter vsebino vsujemo na cedilo. Koruzo operemo pod tekočo vodo, jo odcedimo in dodamo v skledo k zelju.
Za pripravo te solate lahko uporabimo tudi svežo koruzo, ki jo predhodno skuhamo, nato pa ohladimo in dodamo k zelju.
Začinimo z bučnim oljem, kisom, soljo in ščepom mlete kumine. Po želji lahko dodamo še drobno nariban korenček. Dobro premešamo in ponudimo.
Brbončice vam bodo hvaležne.