Fižolova juha s kislim zeljem
Print Friendly, PDF & Email

Fižolova juha s kislim zeljem je stara kmečka juha, ki je bila na jedilniku tudi kot samostojni obrok. Ko so ji dodali še košček slanine, pa je potešila lakoto po težkem delu. Fižol in kislo zelje sta bila včasih osnovna hrana na deželi, saj so oboje lahko shranjevali brez hladilnikov in zamrzovalnikov.

Fižol vsebuje veliko železa, kalcija, kalija, vitamina C in različne vitamine B. Uravnava prebavo, nase veže strupene in maščobne snovi. Zaradi bogastva nukleinskih kislin spada fižol med najuspešnejša pomlajevalna sredstva za naše telesne celice. Fižol pomaga pri težavah z jetri, ledvicami, mehurjem, krepi srce in ožilje, odvaja vodo iz telesa, pomaga pri prebavnih motnjah, pomlajevalno deluje na celice…

Zelje vsebuje na 100 g samo 22 kalorij, vsebuje veliko folne kisline in je tudi koristen za ljudi, ki so pod stresom, vsebuje pa tudi vitamin B in tudi veliko vitamina C.

Pripomočki za pripravo fižolove juhe s kislim zeljem:

  • 2 lonca
  • kozica
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • mečkalo
  • nož za rezanje
  • deska za rezanje
  • krožnik
  • skodelica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo fižolove juhe s kislim zeljem

Za štiri osebe:

  • 300 g fižola v zrnu
  • 250 g kislega zelja
  • 1000 ml mlačne vode
  • 20 g mast z ocvirki
  • 30 g prekajene slanine
  • 3 stroke česna
  • 2 lovorja lista
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Postopek za pripravo fižolove juhe s kislim zeljem:

Fižol preberemo in ga operemo pod tekočo vodo, pred kuhanjem ga namočimo v polovico mlačne vode  (500ml) za 5 do 6 ur, odvisno od trdote in starosti fižola. Namočen fižol kuhamo na zmerni temperaturi v vodi, v kateri smo fižol namakali, toliko časa, da je fižol kuhan, čas kuhanja je odvisen tudi od vrste fižola.

Zelje stresemo v lonec, zalijemo z drugo polovico vode in kuhamo na zmernem ognju 10 minut.

V kozico damo ocvirke in jih počasi segrevamo, česen olupimo in na drobno narežemo in ga dodamo ocvirkom, ko zadiši po česnu dodamo še na rezine narezano prekajeno slanino.

Kuhan fižol skupaj z vodo v kateri se je kuhal, s tlačilko pretlačimo, pretlačenemu fižolu dodamo kuhano kislo zelje skupaj z vodo v kateri se je kuhal, dodamo lovor in na koncu še ocvirke s prekajeno slanino.

Na zmernem ognju vse skupaj pokuhamo še za 2 do 3 minute in fižolova juha s kislim zeljem je pripravljena za serviranje.

Vrnimo se v čase, ko sta bila fižol in zelje skoraj vsak dan na mizi, velikokrat brez prekajene slanine. Lučka Glaser

Ne pozabite pogledati recepte, ki imajo za osnovo fižol ali zelje:

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki.Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor