Sladko zelje s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Sladko zelje s krompirjem je obrok, ki je vitaminsko in mineralno zelo bogat in nasiten, zato je zelo primeren za kosilo ali zgodnjo večerjo. Zelje in krompir sta bila že nekoč osnovna zelenjava za prehranjevanje, posebno na deželi, kakor tudi v mestih, v sedanjem času hitre prehrane pa sta kar malo zapostavljena. Priprava tega obroka je zelo enostavna, hitra in tudi naše počutje bo po zaužitju sladkega zelja s krompirjem zaradi sladkobnega okusa zelo prijetno.

Belo zelje vsebuje veliko folne kisline in je koristno za ljudi, ki so pod stresom, vsebuje pa tudi vitamin B in veliko vitamina C. Krompir pa vsebuje veliko količino škroba, vitamina C in tako je v kombinaciji z zeljem idealna prehrana v času, ko zaužijemo veliko premastne in presladke hrane.

Pripomočki za sladko zelje s krompirjem:

  • deska za rezanje
  • nož
  • skleda
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočine
  • lonec s pokrovko
  • kuhalnica
  • ponev
  • štedilnik
  • krožnik

Sestavine za sladko zelje s krompirjem:

Za štiri osebe:

  • 800 g narezanega zelja
  • 400 g narezanega krompirja
  • 100 g prekajene slanine
  • 700 ml vode
  • 120 g narezane čebule
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica domače masti ali olje po želji
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica paradižnikove mezge

Postopek za sladko zelje s krompirjem:

Zelje očistimo in odstranimo slabe zunanje liste, nato ga stehtamo in ga narežemo na tanke rezance, krompir pa olupimo in ga stehtamo ter narežemo na manjše kocke.

V lonec stresemo narezano zelje in krompir, nato dolijemo vodo, lonec postavimo na štedilnik, ga pokrijemo s pokrovko in kuhamo na zmernem ognju petnajst minut.

Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali pri nadaljevanju priprave sladkega zelja.

Čebulo narežemo na drobno, v ponvi segrejemo mast, dodamo na drobno narezano čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo moko in paradižnikovo mezgo in vse skupaj prepražimo na zmernem ognju. Med praženjem dodamo še približno 100 ml vode, v kateri sta se kuhala zelje in krompir, da dobimo gladko prežganje.

Tega stresemo v lonec z delno kuhanim zeljem in krompirjem, vse skupaj dobro premešamo in nadaljujemo s kuhanjem v pokritem loncu še petnajst minut oziroma toliko časa, da se zelenjava zmehča.

Na kuhinjski deski na drobno narežemo prekajeno slanino in jo dodamo zmehčani zelenjavi.

Vse skupaj premešamo, kuhamo še dve do tri minute in že lahko postrežemo.

Priprava zelja tudi malo drugače. Lučka Glaser

Nekaj nasvetov za pripravo sladkega ali kislega zelja:

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.2]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor