Dušeno sladko zelje s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Dušeno sladko zelje s krompirjem je še eden izmed načinov priprave svežega zelja, ki ga pri nas doma naravnost obožujemo. Poleg postrežem še piščančji zrezek ali kranjsko klobaso in kosilo je pripravljeno.

Pripomočki za pripravo dušenega sladkega zelja s krompirjem

 • nož in deska za rezanje
 • vok ali višja ponev s pokrovko za dušenje sladkega zelja
 • višja ponev za pripravo končne jedi
 • posoda za kuhanje krompirja
 • kuhalnica
 • merilnik tekočin, kuhinjska tehtnica

Sestavine za dušeno sladko zelje s krompirjem

Za 3-4 osebe

 • 1-1,2 kilogramska glava belega zelja
 • 1 večja čebula
 • 2,5 dl vode
 • sol po okusu
 • poper po okusu
 • 1 čajna žlička suhe začimbne mešanice
 • 4-5 krompirjev (500-600 g)
 • 1,5 kokosove kocke masti ali druga poljubna maščoba

Nasvet
Če suhe domače mešanice začimb nimate, lahko dodate le posušen ali svež (nasekljan) peteršilj.

Postopek priprave dušenega sladkega zelja s krompirjem

Zeljno glavo očistimo morebitnih slabih listov, jo prerežemo na pol, po potrebi še na četrtino, odstranimo steblo in zelje narežemo na poljubno tanke oziroma debele rezance. Če imate radi zelo tanko zelje, ga lahko tudi naribate. Priporočam pa, da v kolikor boste zelje rezali, rezanci ne bodo širši od 1 centimetra.

duseno-sladko-zelje-s-krompirjem-2

Narezano zelje dajemo kar direktno v vok ali ponev z višjim robom. V merilnik tekočin nalijemo 2,5 dl vode, dodamo ščepec ali dva soli, poper in čajno žličko domače suhe mešanice začimb. Zmešamo in s tem prelijemo zelje v voku. Pri tem pazimo, da vam v merilniku ne ostane usedlina, v tem primeru z nekaj malega vode poplaknemo še dno in vlijemo k zelju.

duseno-sladko-zelje-s-krompirjem-3

Pokrijemo, počakamo, da zavre, nato zmanjšamo temperaturo in dušimo nekje 40-50 minut. Vmes občasno premešamo vsebino.

Medtem, ko se zelje duši, olupimo in na rezine narežemo krompir. Sama ga narežem na približno 1 centimeter debele rezine. Krompir deneno v posodo za kuhanje in ga zalijemo z vodo, toliko, da je krompir pokrit. Vodo, lahko rahlo osolite, če želite, ni pa nujno. Krompir skuhamo.

duseno-sladko-zelje-s-krompirjem-4

Ko je zelje pripravljeno (dušeno), ga odstavimo s štedilnika in pustimo pokritega. Kuhan krompir odcedimo. Čebulo pa olupimo in na drobno nasekljamo. V posodi (ponvi) z višjim robom stopimo kokosovo maščobo in na njej prepražimo čebulo. Pražimo pri višji temperaturi in vseskozi mešamo, da čebula postekleni.

duseno-sladko-zelje-s-krompirjem-5

Nato dodamo krompirjeve rezine. Premešamo in prepražimo. Krompir brez skrbi lahko še malce razkosate. Nič ne bo narobe. Pražimo nekje 2-3 minute na nekoliko znižani temperaturi in vmes mešamo.

duseno-sladko-zelje-s-krompirjem-6

Dodamo še dušeno zelje. Kot boste opazili, pri zelju ne ostane veliko tekočine, vsaj v mojem primeru je ni, zato od zelja ni potrebno odcejati tekočine (razen v primeru da bi je bilo res veliko).

duseno-sladko-zelje-s-krompirjem-13
Tekočina, ki je ostala po dušenju v mojem voku.

Dušeno sladko zelje dodamo k krompirju in čebuli. Premešamo (jaz si pomagam tako, da mešam kar z dvema kuhalnicama 🙂 ) in pražimo še 1-2 minuti.

duseno-sladko-zelje-s-krompirjem-14

In jed dušeno sladko zelje s krompirjem je pripravljena.

duseno-sladko-zelje-s-krompirjem-1

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 29 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor