Praženo kislo zelje s slanino
Print Friendly, PDF & Email

Praženo kislo zelje s slanino se poda k vsem mesnim jedem, še posebej h klobasam in pečenki.  Pripravi se ga izredno hitro in enostavno. Kislo zelje je bogato z vitamini B, C in K. Poleg tega vsebuje kalcija, magnezija in železa. Kislo zelje v raznoraznih oblikah se najpogosteje pojavi na krožnikih v Srednji in Vzhodni Evropi. Tudi v Sloveniji. Ali ga dovolj cenimo?

prazeno-kislo-zelje-s-slanino

Praženo kislo zelje s slanino – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • kozica s pokrovko
  • deska za rezanje
  • nož
  • stiskač za česen
  • kuhalnica
  • cedilo
  • čajna žlička

Praženo kislo zelje s slanino – sestavine:

(za 2 osebi)

  • 300 g kislega zelja
  • 3-4 stroke česna
  • 60 g slanine
  • 1/2 čajne žličke mlete kumine
  • 2 lovorjeva lista
  • poper po okusu
  • sol po okusu
  • malo olja

Praženo kislo zelje s slanino – priprava:

Odtehtamo in pripravimo si vse sestavine. Če je zelje prekislo, ga speremo s hladno vodo do željene stopnje kislosti. Pri tem si pomagamo z večjim cedilom. Česen olupimo in drobno nasekljamo oz. stisnemo s stiskačem za česen. Slanino narežemo na majhne kose.

prazeno-kislo-zelje-s-slaninoV kozici segrejemo malo olja. Na segreto olje damo na drobno nasekljan česen, na majhne kose narezano slanino in pol žličke mlete kumine. Na hitro prepražimo na srednjem ognju. Mešamo, da se nam ne prime na dno posode ali celo zažge.

Dodamo kislo zelje, lovorov list ter sol in poper po okusu. Vse skupaj dobro premešamo, pokrijemo s pokrovko in na srednjem ognju na hitro podušimo. Kislo zelje med praženjem večkrat premešamo.

prazeno-kislo-zelje-s-slaninoPraženo kislo zelje s slanino takoj postrežemo.

prazeno-kislo-zelje-s-slaninoUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 25 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor