Tradicionalni segedin ali golaž s kislim zeljem
Segedin je golaž s svinjskim mesom in kislim zeljem. Lahko se ga skuha tudi za dva dni in drugi dan je še okusnejši. Segedin je rahlo kislega okusa, s koščki svinjskega mesa in tista juhica v segedinu je božanska. Priporočam ogled recepta.
Pripomočki za pripravo segedina:
- deska za rezanje
- nož
- 2 lonca s pokrovko
- žlico
- zajemalko
Sestavine za segedin:
(za 4 osebe)
- 2 žlici masti
- 2 čebuli
- 2 dag slanine
- 2 stroka česna
- 1/2 kg svežih svinjskih reber, trebuševine ali vratu.
- malo kumine
- žlička sladke paprike
- sol
- voda ali juha po potrebi
- 40 dag kislega zelja
- žlica paradižnikove mezge
- 2 žlici moke
- 3 lovorove liste
Postopek priprave segedina:
V posodo damo kislo zelje, ga zalijemo z vodo in pokritega dušimo, da se zmehča.
V drugi posodi na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo strt česen in na koščke narezano meso, kumino in sol.
Vse dobro premešamo in dušimo do mehkega, potem dodamo še moko, papriko, lovorjev list in paradižnikovo mezgo. Po potrebi prilivamo tekočino.
Mehkemu mesu dodamo dušeno kislo zelje. Vodo od kislega zelja lahko tudi uporabimo za zalivanje segedina, če želimo bolj kisel okus.
Kuhamo še 5 do 10 minut potem postrežemo.
Sama zraven segedina ponudim črni kruh in zeliščni čaj.
Dober tek vam želi Lučka
Odličen recept. Segedin po tem receptu je res okusen.