Zelje s paradižnikom
Print Friendly, PDF & Email

Zelje s paradižnikom je lahka sezonska jed, katero lahko postrežemo kot prilogo ali pa kot glavni obrok. Je koncentrat poletnih vitaminov, še posebej, če jo pripravimo iz doma pridelane zelenjave. Mi ponavadi zraven zelja s paradižnikom jemo bele žgance ali pa kruh. Zelje s paradižnikom lahko pogrejemo tudi naslednji dan in je še boljšega okusa, tako je odlična izbira za dni, ko smo v stiski s časom.

zelje s paradižnikom

Zelje s paradižnikom – pripomočki:

  • štedilnik – grelna plošča
  • posoda za kuhanje
  • deska za rezanje
  • nož
  • ribež
  • velika jušna žlica

Zelje s paradižnikom – sestavine

Za 5 osebzelje s paradižnikom

  • cca. 1 kg zeljnata glava
  • 70 g korenja
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 2 večja paradižnika (cca. 150 g)
  • lovorov list
  • 1 velika žlica mešanice suhih začimb (ali Vegeta)
  • 3 stroki česna
  • zrnca celega črnega popra
  • 2 litra vode
  • sol po okusu
  • 3 žlice rastlinskega ali sončničnega olja
  • ščepec kumine
  • 1 srednje velik krompir (80 g)
  • 1 velika žlica paradižnikove mezge

Zelje s paradižnikom – postopek

Vso zelenjavo očistimo in operemo pod tekočo vodo. Čebulo, korenček in česen olupimo, zelje narežemo na širše trakce in ga stresemo v osoljeno vrelo vodo.

zelje s paradižnikom

Zelje kuhamo kratko, le toliko, da “pade skupaj”. Vodo iz posode odcedimo in zavržemo.

zelje s paradižnikom

Čebulo nasekljamo in jo prepražimo na olju le toliko, da postekleni.

zelje s paradižnikom

Na prepraženo čebulo stresemo zelje, na kolobarje narezan korenček, en na krhlje narezan paradižnik, nasekljan česen, lovorjeve liste, kumino, poper ter posolimo, premešamo, pokrijemo in na zmerni temperaturi dušimo približno 10 minut.

zelje s paradižnikom

Po 10 minutah dušenja dodamo še nasekljan preostali paradižnik, paradižnikovo mezgo in domačo mešanico suhe zelenjave (ali Vegeto). Če se v posodi ne nabere dovolj tekočine, dolijemo toliko vode, da skoraj prekrije vsebino posode.

zelje s paradižnikom

Kuhamo še približno pol ure in vmes občasno premešamo. Ko je jed že skoraj gotova, na tanke rezance naribamo krompir, da postane vsebina posode bolj gostljava. Dobro premešamo in kuhamo še približno 15 minut, da se krompir skuha oz. razkuha.

zelje s paradižnikom

Preden zaključimo s kuhanjem, poskusimo še, če je potrebno jed dosoliti, vendar pazimo, da ne posolimo preveč.

zelje s paradižnikom

Tako. Zelje s paradižnikom je pripravljeno za danes ali pa za jutri.

zelje s pardižnikom

Samo še kos dobrega kruha kruh s sirotko in dober tek!

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor