Zelje s paradižnikom
Zelje s paradižnikom je lahka sezonska jed, katero lahko postrežemo kot prilogo ali pa kot glavni obrok. Je koncentrat poletnih vitaminov, še posebej, če jo pripravimo iz doma pridelane zelenjave. Mi ponavadi zraven zelja s paradižnikom jemo bele žgance ali pa kruh. Zelje s paradižnikom lahko pogrejemo tudi naslednji dan in je še boljšega okusa, tako je odlična izbira za dni, ko smo v stiski s časom.
Zelje s paradižnikom – pripomočki:
- štedilnik – grelna plošča
- posoda za kuhanje
- deska za rezanje
- nož
- ribež
- velika jušna žlica
Zelje s paradižnikom – sestavine
Za 5 oseb
- cca. 1 kg zeljnata glava
- 70 g korenja
- 2 srednje veliki čebuli
- 2 večja paradižnika (cca. 150 g)
- lovorov list
- 1 velika žlica mešanice suhih začimb (ali Vegeta)
- 3 stroki česna
- zrnca celega črnega popra
- 2 litra vode
- sol po okusu
- 3 žlice rastlinskega ali sončničnega olja
- ščepec kumine
- 1 srednje velik krompir (80 g)
- 1 velika žlica paradižnikove mezge
Zelje s paradižnikom – postopek
Vso zelenjavo očistimo in operemo pod tekočo vodo. Čebulo, korenček in česen olupimo, zelje narežemo na širše trakce in ga stresemo v osoljeno vrelo vodo.
Zelje kuhamo kratko, le toliko, da “pade skupaj”. Vodo iz posode odcedimo in zavržemo.
Čebulo nasekljamo in jo prepražimo na olju le toliko, da postekleni.
Na prepraženo čebulo stresemo zelje, na kolobarje narezan korenček, en na krhlje narezan paradižnik, nasekljan česen, lovorjeve liste, kumino, poper ter posolimo, premešamo, pokrijemo in na zmerni temperaturi dušimo približno 10 minut.
Po 10 minutah dušenja dodamo še nasekljan preostali paradižnik, paradižnikovo mezgo in domačo mešanico suhe zelenjave (ali Vegeto). Če se v posodi ne nabere dovolj tekočine, dolijemo toliko vode, da skoraj prekrije vsebino posode.
Kuhamo še približno pol ure in vmes občasno premešamo. Ko je jed že skoraj gotova, na tanke rezance naribamo krompir, da postane vsebina posode bolj gostljava. Dobro premešamo in kuhamo še približno 15 minut, da se krompir skuha oz. razkuha.
Preden zaključimo s kuhanjem, poskusimo še, če je potrebno jed dosoliti, vendar pazimo, da ne posolimo preveč.
Tako. Zelje s paradižnikom je pripravljeno za danes ali pa za jutri.
Samo še kos dobrega kruha kruh s sirotko in dober tek!