Prepraženo sveže zelje z mletim mesom
Prepraženo sveže zelje z mletim mesom si pripravim, ko imam res malo časa za kuhanje, saj je slasten obrok resnično pripravljen v minutah. Z dodatkom majoneze ali kisle smetane bo zelje z mletim mesom še bolj okusno.
Prepraženo sveže zelje z mletim mesom – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- deska za rezanje
- nož
- ribežen
- multipraktik z ustreznim nastavkom
- stiskač za česen
- 2 ponvi s pokrovkama
- kuhalnica
- čajna žlička
- jedilna žlica
Prepraženo sveže zelje z mletim mesom – sestavine:
(za 1 osebo)
- 2 × 30 g masla
- 200 g svežega belega zelja
- 120 – 150 g mletega mesa
- 1 zvrhana čajna žlička naribanega svežega ingverja
- 2 manjša stroka česna
- sol po okusu
- poper po okusu
- pol žličke čebule v prahu (po želji)
- 1 jedilno žlico majoneze ali kisle smetane
Prepraženo sveže zelje z mletim mesom – priprava:
Odtehtamo in pripravimo si vse sestavine. Zelje narežemo na manjše kose. Če pripravljamo jed za več oseb, je bolj praktično, da zelje naribamo v multipraktiku z ustreznim nastavkom. Ingver olupimo in naribamo. Česen olupimo in drobno nasekljamo oz. stisnemo s stiskačem za česen.
V vsako ponev damo po 30 g masla in počakamo, da se maslo stopi. V eno ponev damo ingver in česen ter na kratko prepražimo (1 minuto). Medtem ves čas mešamo in pazimo, da se nam ne prime na ponev ali celo zažge.
Dodamo mleto meso, solimo in popramo po okusu ter po želji dodamo še pol žličke čebule v prahu. Premešamo in pokrijemo.
Dušimo toliko časa, da se voda, ki jo je oddalo mleto meso, pokuha. Večkrat premešamo.
V drugo ponev damo naribano ali narezano sveže belo zelje, ga solimo in popramo po okusu in pražimo toliko časa, da se zmehča. Pražimo ga pokritega, ter večkrat premešamo. Prepraženo mleto meso dodamo k prepraženemu zelju in premešamo. Po potrebi še dosolimo.
Jed postrežemo takoj. Z žlico majoneze ali kisle smetane bo jed še okusnejša.