Dušeno kislo zelje s fižolom in piščancem
Dušeno kislo zelje s fižolom in piščancem je pripravljeno tako, da ohrani vse svoje hranilne in zdravilne vrednosti. Hitro in enostavno pripravljen obrok vas bo nasitil in pomagal telesu ohraniti imunski sistem in energijo.
Dušeno kislo zelje s fižolom in piščancem – pripomočki:
- lonec za kuhanje fižola
- lonec za dodatno segrevanje vode
- ponev z oblogo proti prijemanju za peko zrezkov
- deska za rezanje
- nož
- pripomoček za pripravo pire krompirja
- kuhalnica
Dušeno kislo zelje s fižolom in piščancem – sestavine:
- 500 g zamrznjenega ali suhega fižola v zrnju
- 400 g kislega zelja
- 1 manjša čebula ali nekaj šalotk
- 2 dl domačega paradižnikovega soka
- 1 jušna žlica mlete rdeče paprike
- 1 lovorjev list
- 2 zrna česna
- 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja
- 300 g piščančjega fileja (dva zrezka)
- 2 jušni žlici sezamovega olja
- ščepec sveže zdrobljenega suhega rožmarina
Količine so primerne za dve osebi.
Dušeno kislo zelje s fižolom in piščancem – postopek priprave
Fižol stresete v hladno vodo in počakate, da voda zavre. V drugi kozici pripravite isto količino osoljene vode in jo prav tako zavrite. Fižol po nekaj minutah vrenja precedite, dodajte osoljeno vrelo vodo in lovorov list ter kuhajte do mehkega. S tem ukrepom boste prvo vodo zavrgli in dosegli, da bo fižol manj napenjal. Paralelno v širšo posodo nalijte deciliter vode in na njej do mehkega podušite nasekljano čebulo. Čebulo pretlačite z pripomočkom za pripravo pire krompirja. Dodajte na poljubne rezine narezano kislo zelje.
Premešajte in podušite nekaj minut. Dodajte 2 dl domačega paradižnikovega soka, 2 strta zrna česna in 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja. Podušite na slabem ognju 2 do 3 minute in ugasnite.
Med dušenjem zelja v ponvi z oblogo proti prijemanju segrejte 2 jušni žlici sezamovega olja kateremu ste dodali sveže zdrobljen suh rožmarin. Ko malo zadiši v ponev dodajte piščančje fileje, posolite in zlato rumeno zapecite z obeh strani.
Servirajte na ogrete krožnike in po vrhu dodajte še nekaj kapljic oljčnega olja in začimb po želji.