Dušeno kislo zelje s fižolom in piščancem
Print Friendly, PDF & Email

Dušeno kislo zelje s fižolom in piščancem je pripravljeno tako, da ohrani vse svoje hranilne in zdravilne vrednosti. Hitro in enostavno pripravljen obrok vas bo nasitil in pomagal telesu ohraniti imunski sistem in energijo.

duseno-kislo-zelje-s-fizolom-in-piscancem-10

Dušeno kislo zelje s fižolom in piščancem – pripomočki:

  • lonec za kuhanje fižola
  • lonec za dodatno segrevanje vode
  • ponev z oblogo proti prijemanju za peko zrezkov
  • deska za rezanje
  • nož
  • pripomoček za pripravo pire krompirja
  • kuhalnica

Dušeno kislo zelje s fižolom in piščancem – sestavine:

  • duseno-kislo-zelje-s-fizolom-in-piscancem-1500 g zamrznjenega ali suhega fižola v zrnju
  • 400 g kislega zelja
  • 1 manjša čebula ali nekaj šalotk
  • 2 dl domačega paradižnikovega soka
  • 1 jušna žlica mlete rdeče paprike
  • 1 lovorjev list
  • 2 zrna česna
  • 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja
  • 300 g piščančjega fileja (dva zrezka)
  • 2 jušni žlici sezamovega olja
  • ščepec sveže zdrobljenega suhega rožmarina

Količine so primerne za dve osebi.

Dušeno kislo zelje s fižolom in piščancem – postopek priprave

Fižol stresete v hladno vodo in počakate, da voda zavre. V drugi kozici pripravite isto količino osoljene vode in jo prav tako zavrite. Fižol po nekaj minutah vrenja precedite, dodajte osoljeno vrelo vodo in lovorov list ter kuhajte do mehkega. S tem ukrepom boste prvo vodo zavrgli in dosegli, da bo fižol manj napenjal. Paralelno v širšo posodo nalijte deciliter vode in na njej do mehkega podušite nasekljano čebulo. Čebulo pretlačite z pripomočkom za pripravo pire krompirja. Dodajte na poljubne rezine narezano kislo zelje.

duseno-kislo-zelje-s-fizolom-in-piscancem-2-3

Premešajte in podušite nekaj minut. Dodajte 2 dl domačega paradižnikovega soka, 2 strta zrna česna in 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja. Podušite na slabem ognju 2 do 3 minute in ugasnite.

duseno-kislo-zelje-s-fizolom-in-piscancem-4-5

Med dušenjem zelja v ponvi z oblogo proti prijemanju segrejte 2 jušni žlici sezamovega olja kateremu ste dodali sveže zdrobljen suh rožmarin. Ko malo zadiši v ponev dodajte piščančje fileje, posolite in zlato rumeno zapecite z obeh strani.

duseno-kislo-zelje-s-fizolom-in-piscancem-6-7

Servirajte na ogrete krožnike in po vrhu dodajte še nekaj kapljic oljčnega olja in začimb po želji.

duseno-kislo-zelje-s-fizolom-in-piscancem-9

Pameten nasvet
Po želji lahko na kuhan fižol dodate tudi suhe pražene ocvirke.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Kislo zelje vsebuje veliko termo labilnega vitamina C in mlečno kislinskih bakterij zato ga ne pregrevajte na visoki temperaturi ampak podušite na hitro, če želite ohraniti njegovo bogato prehransko in zdravilno vrednost. Vitamin C je dobrodošel v zimskem času, bakterije in vlaknine ki jih vsebuje kislo zelje pa pomagajo ohranjati zdrav prebavni trakt. Fižol ima za zelenjavo visoko vrednost deleža beljakovin vendar imajo slabšo biološko vrednost zato takemu obroku za pokritje vseh telesnih potreb dodajte manjši piščančji zrezek. Tako sestavljen obrok vsebuje vsa makro hranila, obilo vlaknin, mineralov in vitamina C in vas bo zato nasitil za kar nekaj časa. Primeren je za diabetike in ohranjanje zdrave telesne teže.

 

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor