Kmečko kislo zelje
Print Friendly, PDF & Email

Kislo zelje je okusno, nas izvrstno nasiti in nam podari moč, pripravimo ga lahko na številne načine: kot segedin ali golaž s kislim zeljem , kot praženo zelje , v joti, …  In seveda tudi odlično kmečko zelje, ki nam ga je mama pozimi kuhala.
Zelje  vsebuje na 100 g samo 22 kalorij, zato je primeren za vse, ki želijo zmanjšati svojo telesno težo obenem pa nočejo stradati. Kdor ne uživa mesne hrane, naj zelje namesto z  mastjo zabeli s poljubnim oljem.

Kmečko kislo zelje – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Kmečko kislo zelje – sestavine

Za 4 osebe:

  • 700 g kislega zelja
  • 500 g krompirja
  • 200 g kuhanega fižola
  • 3 stroki česna
  • 2 lovorjeva lista
  • sol
  • poper
  • voda po potrebi

Za prežganje:

Kmečko kislo zelje – priprava

Kislo zelje poskusimo, če je prekislo, ga operemo in damo v lonec, zalijemo z manjšo količino vode (samo toliko, da je prekrit), pokrijemo s pokrovko in pristavimo na štedilnik. Ko zavre, nastavimo temperaturo, da počasi vre. Krompir olupimo, narežemo na kocke in ga operemo, zalijemo z vodo in pristavimo na štedilnik. Ko je krompir kuhan, mu odlijemo vodo, vendar jo spravimo za zalivanje zelja. Krompir pretlačimo s tlačilko in mu dodamo kuhano kislo zelje s tekočino vred. V tem času, ko smo pripravljali krompir in ga kuhali se je skuhalo tudi zelje.

Kmecko kislo zelje

Ko imamo v loncu zelje in krompir, dodamo narezan česen, lovorjev list, popramo in dobro premešamo. Pristavimo na štedilnik, da ponovno zavre.

Kmecko kislo zelje

V kozico damo mast z ocvirki, segrejemo, da se mast stopi, potem pa damo moko, ko se prepraži tudi moka dodamo še rdečo papriko, ki jo hitro premešamo, da zadiši, se razpusti in zalijemo z vodo od krompirja – prilijemo približno od 150 ml do 200 ml, če ste krompir kuhali v res malo vode (toliko, da je bil le pokrit, boste porabili vso vodo).

Kmecko kislo zelje

Prežganje mešamo, da se vse grudice razpustijo in počakamo, da zavre, potem pa prežganje zlijemo v posodo k zelju s krompirjem, dodamo kuhan fižol premešamo in pustimo, da vre še 10 minut. Nazadnje preizkusimo koliko je slano in solimo po svojem okusu.

Kmecko kislo zelje

Zraven pa lahko ponudimo: ajdov kruh, polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči, hitro pripravljen kruh. Za naše sladkosnede in otroke pa rahle palačinke s poljubnim namazom.

Veliko zdravih enolončnic vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 49 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor