Rdeče zelje z jabolkom
Rdeče zelje z jabolkom je okusna sladko-kisla omaka, ki jo lahko uvrstimo tudi med priloge, ki jo postrežemo zraven mrežne pečenke, kuhane govedine, pečenega piščanca … Pire krompir s svojim kremastim okusom obogati rdeče zelje in izgled krožnika, zato vam svetujem, da ga postrežete poleg.
Jaz rdeče zelje po tem receptu pripravljam v času, ko imam rdeče zelje na razpolago in to je skoraj vse leto. V Sloveniji pa je priprava rdečega zelja tradicionalno za martinovo, ko ga pripravimo ob vseh mesnih dobrotah.
Rdeče zelje je sorodnik belega zelja in vsebuje na 100 g 31 kalorij, natrij 27 mg, kalij 243 mg, ogljikove hidrate 7 g, prehranske vlaknine 2,1 g, sladkor 3,8 g, beljakovine 1,4 g, kalcij 45 mg, železo 0,8 mg, magnezij 16 mg in vitamine A, B6, B12, C in D.
Pripomočki za pripravo rdečega zelja z jabolkom:
- nož
- deska za rezanje ali strojček za rezanje
- kozica s pokrovko
- strgalnik
- kuhalnica
- žlica
- tehtnica
- merica za tekočino
- štedilnik
Sestavine za pripravo rdečega zelja z jabolkom:
Za 4 osebe:
- 500 g rdečega zelja
- 1 žlica domače svinjske masti
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica pšenične bele moke tip 500
- 300-400 ml vode
- sol po okusu
- poper po okusu
- 120 g jabolk
- ščep kumine v zrnju
- ščep kumine mlete
- 2 žlici vinskega kisa
In še:
- 1 jabolko za svežino in dekoracijo štirih postreženih krožnikov
- vejica peteršilja za dekoracijo
Postopek priprave rdečega zelja z jabolkom
Rdečemu zelju odstranimo slabe liste, dobre očistimo, obrežemo in speremo pod tekočo vodo, zeljno glavico položimo na desko za rezanje in jo prerežemo na polovico, potem jo z nožem narežemo na tanke rezance, ravno tako tudi čiste zeljne liste, da ga imamo pripravljenega za nadaljevanje kuhanja, saj vsi postopki potekajo zelo hitro.
V kozici segrejemo mast, v njej med mešanjem popražimo sladkor, da se zapeni in porumeni, bodimo pozorni, ker se lahko sladkor hitro preveč zapeče, zato ne odmaknimo pogleda od kozice.
V kozico sedaj takoj naložimo narezano zelje in neprestano mešamo 3-4 minute, da zelje spusti svoj sok, potem dodamo moko in premešamo, da se moka porazdeli med zelje, sedaj zalijemo z vodo, premešamo in počakamo, da prične počasi vreti, pokrijemo.
Pripravimo sestavine za nadaljevanje postopka in med tem časom naribamo jabolko. Če je jabolko domače in ni škropljeno, ga lahko naribamo z lupino vred, drugače ga olupimo in nato naribamo.
Kozico z rdečim zeljem odkrijemo, dodamo naribano jabolko, poper, sol, kis ter kumino v zrnju in mleto. Vse sestavine večkrat premešamo in pustimo vreti, da postane zelje dovolj mehko, preizkusimo, ali je dovolj slano in po potrebi dosolimo in popramo po lastni želji.
Poleg rdečega zelja z jabolkom se zelo lepo podata narezana mrežna svinjska pečenka in pire krompir.
Zelje obožujem, pa naj bo belo ali rdeče, vedno je okusno. Lučka Glaser
Zraven rdečega zelja z jabolkom priporočam:
- krompirjev pire z muškatnim oreščkom,
- mrežno pečenko,
- pečena piščančja bedra s kurkumo,
- mesne hlebčke ,
- telečja rebra na posteljici iz zelenjave,
- telečja rebra iz pečice,
- pečena piščančja prsa iz pečice,
- domačo šunko,
- piščančji file na žaru,
- svinjsko kračo pečeno v masti,
- slavnostno svinjsko pečenko.