Dušeno sladko zelje
Dušeno sladko zelje pri nas običajno skuhamo, ko se nam zahoče nekaj lahkega in brezmesnega. Zraven najraje postrežem pire krompir, vendar lahko je tudi samo kos kruha. Če pa želimo skuhati bolj močno kosilo, zraven postrežemo kos mesa, še najboljše se poda kuhana govedina ali mesni polpeti in pražen krompir.
Dušeno sladko zelje – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- lonec
- kuhalnica
Dušeno sladko zelje – sestavine:
Za 4 osebe
- 1 glava svežega zelja cca. 1 kg
- 3 žlice olja
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- 1 žlička suhe mešanice začimb
- 1 žlička soli
- pol žličke mlete kumine (lahko cela kumina)
- poper
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 1 žlička moke
- voda za zalivanje
Dušeno sladko zelje – postopek:
Čebulo olupimo, jo nalistamo in na olju rahlo prepražimo. Proti koncu praženja dodamo še drobno sesekljan česen.Zelje očistimo, odstranimo neuporabne liste, ga prerežemo po polovici in še na četrt ter odrežemo trdi kocen zelja. Zelje narežemo na rezance ali na krpice. Pri nas imamo radi na krpice.Narezano zelje dodamo praženi čebuli. Dodamo še kumino, sol in suho mešanico začimb. Sestavine premešamo in zalijemo z malo vode. Lonec pokrijemo in dušimo približno 30 minut oz. vse dokler zelje ne postane mehko. Vmes večkrat premešamo in po potrebi dolivamo malo vode, toliko da se sestavine dušijo in se nam ne prismodijo.Na koncu primešamo še žlico paradižnikove mezge in pol žličke rdeče paprike v prahu. Zelje pomokamo z žličko moke, dolijemo malo vode, popramo in vse skupaj kuhamo še 10 minut.Naj vam tekne!